Portal 072info

Engleska želi u potpunosti iskorijeniti pušenje do 2030. godine

Image: 0164723082, License: Royalty free, Man exhaling cigarette smoke on black background, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Cork, Ireland, Credit line: Profimedia.com, Wavebreak

Vlada Engleske najavila je kako namjerava okončati ili iskorijeniti pušenje u ovoj zemlji do 2030. godine. U dokumentu ili zelenoj knjizi naziva “Unapređenje zdravlja: Prevencija u 2020.” predstavljani su planovi koje Engleska namjerava poduzeti u bliskoj budućnosti u borbi protiv bolesti u cilju zaštite zdravlja.

Jedna od zabrinutosti koja je posebno istaknuta jeste štetan utjecaj pušenja, što je nacionalni zdravstveni problem. Engleske vlasti primjećuju poboljšanje kada je riječ o borbi protiv pušenja u ovoj zemlji proteklih godina, što im povećava nadu da će uspjeti u namjeri iskorjenjivanja pušenja.

“Zahvaljujući našim zajedničkim naporima sada imamo jednu od najnižih stopa pušača u Evropi. Jedna od šest odraslih osoba puši u Engleskoj”, navodi se u dokumentu.

Vlada Engleske stoga postavlja ambiciju da se u ovoj zemlji nikako ne puši do 2030. godine.

“Ovo uključuje ultimatum pušačima da odustanu od pušenja ili pređu na proizvode smanjenog rizika kao što su e-cigarete”, piše u dokumentu.

Kako se dalje navodi, vlasti u Engleskoj će u narednim godinama predstaviti konkretne mjere i korake koji bi ih trebali dovesti do cilja.

Zelena knjiga, između ostalog, predlaže da se pruži podrška hospitaliziranim pacijentima kako bi odustali od navike pušenja.

Vlada dodaje da je Engleska postala jedna od prvih zemalja koja je zabranila pušenje na javnim mjestima 2007. godine.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box