Eniz Halilović: Zdravstvenim radnicima zahvalit ćemo se povećanjem plaća

Eniz Halilović: Zdravstvenim radnicima zahvalit ćemo se povećanjem plaća

U posljednjem krugu testiranja u BPK Goražde, od ukupno 24 osobe pet ih je bilo pozitivno na koronavirus, a za posljednja 24 sata zabilježen je oporavak kod 28 pacijenata. U Covid odjelu Kantonalne bolnice smješteno je devet osoba, dok se u izolatoriju u Đačkom domu nalazi šest pacijenata. 

Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 12 osoba iz Goražda. Na području BPK trenutno je 135 oboljelih, dok se u izolaciji nalazi 380 osoba.

Stabilnija situacija

Ovi podaci Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde i dalje upozoravaju na oprez, ali značajno su drugačiji u odnosu na polovinu marta.

– Situacija je mnogo stabilnija u odnosu na sredinu marta kad smo imali više od 440 oboljelih, a 30, u jednom periodu i 50 pozitivnih svaki dan. U odnosu na taj period situacija je danas mnogo stabilnija, a posebno nas raduje da je manji broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija. Imali smo i 51 na bolničkom liječenju, a sada je taj broj 27 – kazao nam je ministar zdravstva BPK Eniz Halilović.

Osim ozbiljnosti građana, ogroman doprinos smirivanju epidemije dali su zdravstveni radnici – od uposlenih u COVID ambulanti Doma zdravlja, COVID odjela Kantonalne bolnice, izolatorija Đački dom, ali i svih ostalih segmenata zdravstvenog sistema.

– Nastavit ćemo pregovore i vjerovatno ići u tom pravcu da se kroz kolektivni ugovor i povećanje plaća zdravstvenim radnicima izrazi zahvalnost za sve – obećao je Halilović.

Mjere koje su usvojene tokom posljednjeg vala, produžene su za sedam dana, što je izazvalo revolt jednog broja roditelja. Sa zahtjevom da se prekine online sistem nastave i da djeca krenu u škole, oni su za sutra najavili protestnu vožnju kroz Goražde.

– Činjenica je da broj zaraženih u padu, ali ako imamo u vidu broj stanovnika u BPK, broj osoba u bolnici… mislim da se trebamo strpiti još nekoliko dana. 132 oboljelih je puno za Goražde. Ako Zavod za javno zdravstvo, neko ko zna kako se virus širi, ako je Dom zdravlja preporučivao da online nastava i dalje traje, mislim da je to relevantno. 

Cilj ove mjere je da se zaštite djeca, da se smanji broj kontakata i koncentracija ljudi. Kada djeca idu u školu vi svaki dan, posebno kada je loše vrijeme, imate gužve pred školama jer roditelji djecu dovode na nastavu i čekaju ih po završetku škole. Osim toga, imali smo i jedan broj nastavnika koji su pozitivni, svaki razred u kojem je jedan nastavnik pozitivan prelazi na online model nastave, tako da je praktično pola razreda i bilo na online modelu nastave – komentira Halilović.

Vakcinisano 500 osoba

Kada je riječ o distribuciji vakcina sa viših nivoa, BPK Goražde po sadašnjem sistemu raspodjele pripada jedan posto od raspoloživih doza. S obzirom da to nije dovoljno za masovniju imunizaciju stanovništva, traženo je da se taj procenat poveća.

– Ukupno je do sada vakcinisano oko 500 osoba. Vakcinisano je oko 90 posto zdravstvenih radnika, zatim štićenici Doma za stare i iznemogle osobe, a započeta je vakcinacija starijih od 65 godina. Sve što se dobije brzo se utroši. Građani se prijavljuju u porodičnim ambulantama. Tražili smo i preko Kriznog štaba, ali i Vlade BPK da dobijemo veći broj vakcina. Mislim da bismo mi sa 10.000 doza skoro pa riješili problem – ističe ministar zdravstva BPK, Eniz Halilović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica