Screenshot 1 102
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon što je održan online sastanak predstavnika zdravstvenih institucija iz Bosne i Hercegovine i Instituta Torlak iz Beograda dogovoreno je da entiteti od njih kupe ukupno 120 doza seruma protiv zmijskog otrova.

Ovu kupovinu seruma koordiniše Ministarstvo civilnih poslova BiH, a sastanku sa Institutom Torlak su prisustvovali, osim entitetskih zavoda za zdravstvo, i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Torlak je informisao prisutne da su mogućnosti da za ovu sezonu ponude 120 doza antiseruma protiv zmijskog otrova za tržište Bosne i Hercegovine”, potvrdila je za Klix.ba Zorica Rulj iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ukoliko budu kupljene, ponuđena količina seruma bi trebalo da zadovolji potrebe za ovu sezonu, pogotovo ako se uzme u obzir da u ovom trenutku u apotekama nije moguće nigdje kubiti serum.

Problem sa nabavkom i nestašicom sruma je taj što je poprilično skup, a kratkog roka trajanja, odnosno nije isplativ za proizvodnju pa ga tako Institut u Zagrebu već neko vrijeme ne pravi.