Entiteti otkrili koliko vakcina žele kupiti direktno: Traže kinesku, rusku i Pfizerovu

Screenshot 1 2387 67

Federalno ministarstvo zdravstva danas je dostavilo dokumentaciju Ministarstvu civilnih poslova BiH uz iskazane potrebe za direktnom nabavkom vakcina. Očekuje se da to danas učine i njihove kolege iz Republike Srpske i Brčko distrikta. Kako saznaje Klix.ba, Federacija BiH planira direktno nabaviti još 400.000 doza vakcina – 200 hiljada Pfizerovih, 100 hiljada kineskih i 100 hiljada ruskih.

U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj nadležni su iskazali potrebu za 50.000 Pfizerovih vakcina i 80.000 doza kineske vakcine. Iz RS-a su ranije najavili da su dogovorili nabavku blizu 250.000 doza ruskih vakcina.

Danas je Vlada Brčko distrikta donijela odluku o nabavci još 48.000 doza vakcina, ali oni u iskazivanju potreba resornom državnom ministarstvu neće precizirati proizvođača, kao što su uradili FBiH i RS.

Treba istaći da su entiteti potrebe iskazali pod uslovom da tražene vakcine budu registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ili da imaju evropski certifikat koji će potvrditi kvalitet.

Prema još nezvaničnim informacijama, velike su šanse da bi ruska i kineska vakcina uskoro mogle dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA).

Nakon što su entiteti uradili svoj dio posla sada je na Ministarstvu civilnih poslova BiH da uradi svoj posao koji je preuzelo prošlog četvrtka. Pitanje koje se postavlja jeste kako će državni organi ovaj put reagovati – biti uspavani i zakazati ili se probuditi i reagovati u skladu s očekivanjima građana.

Odluka o pokretanju direktnih nabavki vakcina donesena je na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s entitetskim premijerima i ministrima zdravstva. Time je potvrđena opredijeljenost države BiH da obavi procedure za kupovinu vakcina, a entiteti i Distrikt Brčko da iskažu potrebe u postojećim mehanizmima.

Podsjetimo da je ova odluka donesena na nivou države, u dogovoru s entitetima, nakon što je postalo jasno da vakcine naručene i plaćene putem COVAX mehanizma (1,2 miliona doza) neće stići u željeno vrijeme niti u većim količinama. Osim COVAX-a, BiH je i u mehanizmu Evropske unije, međutim još uvijek se ništa ne zna o tome kada bi ove vakcine (892.000 doza) trebalo da pristignu.

Klix.ba

Prethodni članakU čarapama i kutijama od sladoleda krio zaštićene kameleone
Sljedeći članakU ovim situacijama nikako ne biste smjeli da pijete kafu