Entiteti se zadužuju više od milijardu KM!

e 4
Podijelite vijest

Ekonomisti u BiH bili su negativno iznenađeni kad se RS na Londonskoj berzi zadužila skoro 700 miliona maraka. Međutim, ništa bolje planove nema ni Federacija.

Naime, prema nedavno objavljenom kalendaru aukcija vrijednosnih papira Vlade FBiH za drugi kvartal ove godine, ovaj entitet zadužit će se za 620 miliona KM.

Brojne aukcije

Kalendar aukcija vrijednosnih papira u FBiH
Kalendar aukcija vrijednosnih papira u FBiH

Prema usvojenom budžetu Federacije za 2021. godinu, bruto potrebe Vlade FBiH za zaduživanjem na domaćem tržištu iznose 620 miliona KM.

Naime, nakon što je na početku godine apstinirala, FBiH ide u pojačano zaduživanje na unutrašnjem tržištu dužničkim vrijednosnim papirima. Nakon aukcije održane 27. aprila, kada je prodajom sedmogodišnjih obveznica prikupila 30 miliona KM za finansiranje budžetskih rashoda, Vlada FBiH zakazala je novu aukciju – i to trezorskih zapisa – u planiranom iznosu od 50 miliona KM. Na aukciji, koja je zakazana za 11. maj, bit će ponuđeni šestomjesečni zapisi nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu.

Dakle, osim 27. aprila i 11. maja, aukcije su planirane i 8. juna (zaduženje za 30 miliona KM), 15. juna (50 miliona KM), 22. juna (50 miliona KM) i 29. juna (30 miliona KM). I to je samo za drugi kvartal ove godine, a ostaje da se vidi koliko će se Federacija zadužiti u trećem i četvrtom kvartalu.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da se radi o očekivanom scenariju zaduženja budući da još nema ništa od novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

– S druge strane, MMF-u se ne žuri, jer oni traže reforme zauzvrat za novac. Na kraju godine zaduženje entiteta će porasti i više od milijardu i po KM. MMF traži reformu sektora javnih kompanija i tu je posebno fokus na FBiH – pojasnio je Čavalić.

Kamatne stope

Dodao je da je problematično to što se očekuje globalni rast kamatnih stopa, a na šta je upozorio i MMF.

– To je problematično naročito za države poput BiH jer se kod nas očekuje vrlo nizak rast ekonomije u ovoj godini. Predviđanja su da će to biti oko 2,8 posto. To je zamka u koju možemo upasti. Dakle, svjesno i polako tonemo u dužničko ropstvo, jer ovaj novac se ne koristi namjenski u poboljšanje mogućnosti da vraćamo dugove. Izbjegavamo bolne ekonomske reforme, dakle, svjesno idemo u dužničko ropstvo – naglasio je Čavalić.

FBiH dužna više od 6 milijardi KM

Ukupan dug u FBiH na dan 31. decembar 2020. iznosio je 6 milijardi i 168 miliona KM ili 27,93 posto BDP-a, od čega se 80,78 posto od ukupnog duga odnosi na vanjski (4 milijarde i 982 miliona KM) i 19,22 posto na unutrašnji dug (milijarda i 185 miliona KM).


Podijelite vijest