Entiteti zarobili državu, MMF ne odustaje od reformi

5 7

Predstavnici entitetskih vlasti u narednom periodu trebali bi dogovoriti set ekonomskih reformi koje bi zadovoljile Međunarodni monetarni fond (MMF), a kako bi našoj državi bio odobren novi kreditni aranžman.

Kratak period

Dogovoreno je to nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH s Misijom MMF-a.

Nakon eventualnog dogovora, vlade FBiH i RS trebale bi „plan reformi“ dostaviti Vijeću ministara, koje bi zastupalo državu u daljnjim pregovorima.

– Ne djeluje ohrabrujuće da je moguće u nekom kratkom periodu doći do kompromisa – prokomentirao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Podsjećamo, prije nekoliko sedmica Republika Srpska se zadužila na Londonskoj berzi za 700 miliona KM te se postavlja realno pitanje hoće li RS pristati na reforme.

Ekonomista Željko Rička za „Avaz“ je kazao da RS ima ogromnu potrebu za novcem zbog budžetskih deficita i problema s otplatom prethodnih kredita.

– Ovih gotovo 700 miliona KM, što su podigli kao kredit, neće biti investirano u razvoj, nego za izmirenje postojećih obaveza. Problematično je to što bi se, ukoliko njihov dug ostane nepodmiren, onda to prebacilo na državu. To je onda političko pitanje, jer se RS postavlja protiv države, odnosno prebacuje izmirivanje duga na državu. Oni moraju sada odigrati ovu igru uz žestoku cijenu – pojasnio je Rička.

Nekorektan odnos

Dodao je da je kamata od skoro 5 posto, koliko će plaćati RS, ogromna te da se radi o špekulativnoj kamati.

– Država, da se obrati bilo kojoj banci ili konzorciju, dobila bi ta ista sredstva s kamatom malo iznad jedan posto. Kad je riječ o uvjetima MMF-a, mogu reći da RS tu ima nekorektan odnos, jer se kriju iza prijenosa nadležnosti, a očito je da im treba novac. Oni su samo povećali svoje kreditno zaduženje, koje i prije ovog nisu mogli finansirati. MMF insistira na državnom nivou, ali trenutno se vidi da se moraju prvo dogovoriti entiteti – istakao je Rička.

Prema njegovim riječima, radi se o političkoj igri predstavnika RS koju može prekinuti Tužilaštvo BiH, koje bi istragom lako moglo utvrditi koju je štetu RS nanijela državi jer se zadužila po kamati od 5 umjesto 1 posto.

Šta traži MMF

MMF od FBiH traži da se što prije imenuju novi članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH. Teži su uvjeti MMF-a kad je riječ o RS, a traži se da se u parlamentarnu proceduru uputi jedinstveni državni zakon o plinu i električnoj energiji. Također se traži formiranje jedinstvenog registra računa fizičkih lica u BiH, međutim, RS i dalje odbija ovaj uvjet, insistirajući da se radi o prijenosu nadležnosti s entitetskog na državni nivo.

IZVORAvaz
Prethodni članakMančester junajted objasnio kako su navijači ušli na stadion, prijete im kazne
Sljedeći članakZamjenik generalnog sekretara Vlade Crne Gore – izazvao udes i odbio alko test