Entitetske vlade traže poskupljenje goriva za 25 feninga

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić zatražili su da se akciza na dizel gorivo u BiH poveća sa 30 na 45 feninga, a na benzin sa sadašnjih 40 na 55 feninga. Pored toga, traže i povećanje putarine sa 10 na 20 feninga po litri goriva, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba. 

Ovo će rezultirati mnogo većim poskupljenjem goriva nego što su to mediji u BiH ovih dana nezvanično spekulisali.

Da bi napunili prazne entitetske fondove zdravstvenog osiguranja Cvijanović i Novalić su zatražili da se uvede posebna akciza na pivo od 0,15 KM po litri, te posebna akciza od 0,15 feninga po kutiji cigareta, navodi se u tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je u posjedu CAPITAL-a, a koji su usaglasili premijeri.

Dodatne akcize na gorivo, pivo i cigarete bit će isključivo namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

Cvijanović i Novalić namjeravaju da putarinu koja po litri goriva iznosi 10 feninga povećaju na 20 feninga, te da prošire namjenu trošenja tih sredstva pored autoputeva i na druge puteve.

“Za naplatu prihoda posebne akcize na pivo i posebne akcize na cigarete za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH otvoriće posebna podračun u okviru Jedinstvenog računa UIO“, navodi se u članu 1. zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji su usaglasili Cvijanović i Novalić.

Koliko premijerima vrijeme igra bitnu ulogu pokazuje i član koji propisuje da Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku BiH a primjenjivaće se već od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon stupanja na snagu.

Vlade Federacije BiH je u petak na 13. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila ove akte, ali cijelo vrijeme su vrlo pažljivo krili od javnosti za koliko žele da povećaju akcize.

Uz ovaj Zakon premijeri su usaglasili i prijedloge zakona o izmjenama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kako bi prikupljene posebne akcize na pivo i na cigarete mogle biti raspoređenje entitetskim fondovima zdravstvene zaštite.

U „Inicijativi za povećanje akciza na naftne derivate, pivo i cigarete“ koju su potpisali Cvijanović i Novalić, a koja je takođe u posjedu CAPITAL-a, traži se od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da razmotre usaglašene tekstove ova tri zakona.

„Tekstovi Zakona treba da posluži članovima Upravnog odbora UIO BiH i predstavnicima ministarstava finansija prilikom usaglašavanja konačnog prijedloga teksta. U skladu sa navedenim, predlažemo Upravnom odboru UIO da zaduži članove UO iz reda stručnjaka da, zajedno sa predstavnicima ministarstva finansija, izvrše dodatne analize predmetne inicijative i da u roku od sedam dana izrade konačni tekste izmjena i dopuna neophodnih zakonskih rješenja, te da iste dostave Upravnom odboru UIO na razmatranje“, navodi se u Inicijativi koju su potpisali predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

U javnosti se do sada nezvanično spominjalo samo moguće povećanju putarine sa 10 na 20 feninga, ali sada je vidljivo da će biti povećana i akciza za dodatnih 0,15 KM po litri. Ovo nije konačno poskupljenje, jer posebna akciza i putarina ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, tako da će litra goriva u BiH poskupiti znatno više od 25 feninga, ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji neizmjenjen tekst ovih zakona.

Capital.ba