Enver iz Tuzle napravio aplikaciju koja bi bila od koristi svim građanima BiH

Screenshot 2 51
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mladi Tuzlak Enver Gluhić kreirao je aplikaciju E-dokumenti, koja bi doprinijela digitalizaciji dokumenata građana u Bosni i Hercegovini.

Gluhić je došao na ideju kreiranja aplikacije koja bi pomogla rješavanju problema ili bar dijela problema kada je u pitanju izdavanje dokumenata građanima.

– Vjerujem da su se svi bh. građani više puta u životu susreli sa situacijom dugog čekanja u redovima, odlazak u više različitih institucija koje se nalaze na različitim krajevima grada kako bi prikupili neophodne lične dokumente.

I ja sam se naravno više puta susretao s istim problemom te bio primoran trošiti vrijeme i energiju za posjetu općini, MUP-u, sudu i drugim institucijama kako bih dobio neophodne dokumente. Nakon što mi se ista situacija nekoliko puta ponovila, odlučio sam kreirati aplikaciju koja bi značajno olakšala taj proces svim građanima – ističe Gluhić.

ČITAJ JOŠ:  Dervo Sejdić pisao Metju Palmeru: Možda mi imamo prijedlog koji može biti prihvatljiv za sve građane BiH

Aplikacija E-dokumenti otvara mogućnost preuzimanja bilo kojeg ličnog dokumenta u elektronskoj formi koji bi se, u slučaju potrebe, mogao i štampati. Druga mogućnost ove aplikacije je provjera dokumenata, što omogućava pravnom licu da putem identifikacionog broja provjeri validnost dokumenta.

Još jedna važna mogućnost, pojašnjava Gluhić, jeste provjera vozačke dozvole koja bi omogućila vozačima da na licu mjesta policijskim službenicima pokažu podatke o svojoj vozačkoj dozvoli u slučaju kad su taj dokument zaboravili, a kako bi izbjegli plaćanje kazne za nenošenje dokumenta.

ČITAJ JOŠ:  Montažne kuće iz BiH idu na tržište SAD

– Smatram da je aplikacija savršen odgovor na pandemiju, ali i perspektivno rješenje za vrijeme koje slijedi nakon završetka pandemije. Vjerujem da bi se većina građana složila s činjenicom da je tehnologija dovoljno razvijena da može omogućiti lakše i brže upravljanje podacima uz smanjenu mogućnost greške – navodi Gluhić, kreator aplikacije.

Što se tiče upotrebe aplikacije – dovoljno bi bilo unijeti JMBG i lozinku kako bi aplikacija prikazala sve podatke o vozačkoj dozvoli ili nekom drugom dokumentu. Mogućnost zloupotrebe i prikazivanja lažnih podataka je onemogućena korištenjem nekoliko zaštitnih mehanizama.

ČITAJ JOŠ:  VELIKI PODVIG BH. LJEKARA: Bebi od pet dana uspješno operirano srce

-Aplikacija je kreirana tako da je može koristiti svaki građanin bez obzira na nivo informatičke pismenosti u smislu da je maksimalno pojednostavljena i prilagođena svima. Očekujem da bi aplikacija bila široko prihvaćena, naročito od građana kojima je upotreba mobilnih telefona i računara svakodnevnica, a to su najčešće građani dobi od 18 do 50 godina – navodi Gluhić.

Mladi student, kreator aplikacije, nastavlja sa usavršavanjem aplikacije koju bi u dogledno vrijeme plasirao u javnost i pustio u rad, uz pomoć institucija i drugih partnera.

GODISNJICA
MARKETING