Enver Kazaz: Komšić i Džaferović moraju znati i da se u ratu pregovara

Enver Kazaz: Komšić i Džaferović moraju znati i da se u ratu pregovara

Politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz u izjavi za “Dnevni avaz” istakao je da potez članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića neće riješiti naše domaće probleme, niti će promijeniti politiku Ruske Federacije prema BiH.

– Nimalo slučajno Komšić i Džeferović  su odbili sastanak sa ministrom vanjskih  poslova Rusije gospodinom Lavrovim navodeći svoje razloge među koje spadaju odluke Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH kao i okvir Dejtonskog sporazuma prema kojem je subjekt međunarodnih odnosa BiH, a ne bilo koji od njenih entiteta – kaže Kazaz.

Kada se ima u vidu politika Ruske Federacije u zadnjih nekoliko godina prema BiH, onda se, prema Kazazovim riječima, može reči da je današnji diplomatski skandal vrhunac koji razobličuje tu politiku do kraja.

– Rusija je otvoreno protiv učlanjenja Bosne i Hercegovine u NATO. Ruska Federacija na prostoru BiH vodi borbu sa zapadnim silama, prije svega sa SAD i EU. Nije samo BiH talac politike  Rusije, već je to bila i Crna Gora, Sjeverna Makedonija i regija u cjelini – rekao je Kazaz.

  • Željko Komšić i Šefik DžaferovićŽeljko Komšić i Šefik DžaferovićFOTO: AVAZ

Odnosi BiH sa Ruskom Federacijom ovim „diplomatskim skandalom“ se neće bitno ni popraviti ni poboljšati, smatra Kazaz.

– Ta politika ima svoj kontinuitet  i političke ciljeve. Komšić i Džaferović bi morali znati i da se u ratu pregovara, da se i u ratu s neprijateljima moraju voditi razgovori. Ovim skandalom oni će izazvati određene reakcije u svijetu i oni će dobiti simpatije onog „patriotski nabrijanog“ građanstva, odnosno  njihovog biračkog tijela.

Istako je i da nakon Lavrovog odlaska “nama ostaju naši problemi”.

– Bojim se da BiH nema dugoročnu političku strategiju, niti je može donijeti. Bojim se da se na ovakav način ne mogu riješiti politički problemi u BiH. Nikavi skandali i nikava politika sukobljava, niti politika insistiranja na nacionalnom ponosu bez stvarnih poteza na političkom polju neće riješiti naše probleme. Ovaj skandal će odjeknuti kao neka vrsta šamara moćnoj Ruskoj Federaciji, koji djeluje kao da je muha pala na međeda – zaključio je Kazaz.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS