EP 2015: “Zmajevi” na Britance i Island

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Košarkaši Bosne i Hercegovine za plasman na Evrobasket 2015. godine u Ukrajini igraće u A grupi zajedno sa Velikom Britanijom i Islandom.

Prvi utisak nakon žrijeba u Barseloni je da su “zmajevi” imali vrlo povoljan ishod izvlačenja.

Kvalifikacione grupe za Evrobasket 2015:

Grupa A: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Island.
Grupa B: Crna Gora, Izrael, Bugarska, Holandija.
Grupa C: Njemačka, Poljska, Austrija.
Grupa D: Belgija, Makedonija, Bjelorusija, Danska.
Grupa E: Češka, Gruzija, Portugal, Mađarska.
Grupa F: Letonija, Švedska, Slovačka, Rumunija.
Grupa G: Italija, Rusija, Švajcarska

Novi selektor BiH Duško Ivanović prisustovao je žrijebu i u izjavi sarajevskim medijima istakao da danas ne postoje lagane grupe i loši protivnici.

“Biće veoma bitno u kakvom sastavu će igrati Britanci, da li će igrati Luol Deng prije svih i još neki igrači. U svakom slučaju mislim da imamo ekipu koja zaslužuje nastup na EP. Uvjeren sam da imamo kvalitet i učinićemo sve da obradujemo navijače nastupom na još jednom velikom takmičenju”, izjavio je Ivanović, a prenosi “SC Sport”.

Na prvenstvu će učestvovati ukupno 24 reprezentacije, a plasman su već obezbijedile Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Estonija.

Kvalifikacije počinju 10, a završavaju 27. avgusta, a na EP će plasman izboriti pobjednici grupa, kao i šest najboljih drugoplasiranih ekipa.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na žrijebu je bila nosilac i automatski je izbjegla  Italiju, Letoniju, Belgiju, Njemačku, Crnu Goru i Češku.

Pred početak izvlačenja, gostima se obratio se legendarni ukrajinski košarkaš Aleksandar Volkov najavivši dobru organizaciju šampionata Evrope, iako se ta zemlja nalazi u velikim političkim problemima.

”Bez obzira na sve loše vijesti koje ovih dana dolaze iz Ukrajine moram reći da naše pripreme idu po planu. Biće ovo najbolje organizovan Evrobasket u istoriji”,
rekao je Volkov.

Mondo