shutterstock 1447718978 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Od kako je krenula pandemija koronavirusa, novinari regionalnih portala, koji se bave provjerom istinitosti izjava i tekstova primijetili su slične fenomene, rečeno je na panelu “Epidemiji laži na Balkanu”, organizovanom povodom 11. rođendana portala Istinomer.

U Makedoniji – ljekare koji su postali popularni šireći teorije zavjere i nadrilekarstvo. Takođe, primjećeno je da postoji kruženje jedne iste dezinformacije regionom i društvenim mrežama.

Nadu da će lažnih vijesti biti manje daje partnerstvo sa Facebookom, koje od nedavno imaju redakcije Istinomera i hrvatskog Faktografa.

“Ono što je interesantno jeste da se tim objavama smanjuje doseg, kad se ona oceni kao lažna vest, ali i dalje su tu. I dalje je izbor na čitaocu, odnosno korisniku drutvenih mreža da odluči da li će pokloniti pažnju ili klik, a nekako čini mi se da u ovom vremenu kada je potpuno obezvređen pojam istine i javnosti i debate i svega, sam korisnik društvenih mreža, sam čitalac ili gledalac postaje samo zapravo neka jeftina radna snaga, jeftin glas i jeftin klik”, kaže Miljana Rogač iz Istinomera.

“Ukoliko je neka osoba podijelila netačnu informaciju na Facebooku, a mi smo taj tekst obradili, ono što Facebook omogućava je da ta osoba dobije notifikaciju – napisan je neki tekst koji objašnjava zbog čega je vijest koju ste podelili kriva. Naravno, to ne znači da nas to dovodi do toga da će ljudi taj tekst otvoriti, pročitati sa razumijevanjem i možda promotrit činjenice koje su unutra navedene i zapisane, ali svejedno smatramo da je to kap u moru u smislu rješenja”, kaže Ana Brakus s portala Faktograf Hrvatska.

N1