Epidemija prolongirala jesenje ispitne rokove: Šta čeka studente u novoj studentskoj godini?

Screenshot 2 1343

Šta će biti sa studentima u novoj studentskoj godini, da li su smještaji za studente koji dolaze iz drugih gradova spremni i kako će izgledati dodatni jesenji rokovi za prošlu studentsku godinu, istražio je Mirza Salković.

Zbog problema s epidemijom i prolongiranja jesenjih rokova, nova studentska godina počinje zvanično 12. oktobra. Načini polaganja jesenjeg roka ispita varira na prostoru čitave zemlje, u ovisnosti od vrste fakulteta i masovnosti studenata. Na Univerzitetu u Sarajevu, faktički svaki fakultet ima autonomiju da odluči da li će se ispiti vršiti online putem ili u učionicama.

“Dakle u ovom dodatnom terminu drugog septembarskog roka, studenti će kao što je bilo u junu i julu, ako imaju neki oblik provjere znanja u učionici od strane fakultetskog vijeća propisan da će tako moći i u ovom roku.”

S druge strane, Univerzitet u Banjoj Luci je, kako navode, spreman za dodatne ispitne rokove, i svi studenti će na isti način polagati ispite.

Po pitanju smještajnih kapaciteta u Sarajevu, studentski domovi su spremni za novu studentsku godinu u punom kapacitetu, poštujući sve epidemiološke mjere. Objekti će se redovno dezinfikovati a i paviljon na Bjelavama koji je korišten za izolatoriji, biće vraćen u funkciju sutra.

Univerziteti će pratiti dalji tok razvoja epidemiološke situacije, te u skladu s tim eventualno uvoditi određene korekcije načina praćenja nastave.

OKanal