Epidemiolog: Prijetnja od koronavirusa trajat će još dvije-tri sezone

BG EPIDEMIOLOG SOT DML 20200922 100533124 mxf 00 00 23 18 Still001

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je za Večernje novosti epidemiolog iz Srbije Radmilo Petrović.

On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije Covida 19, i da će i Srbiji i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Prema njegovim riječima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da “pohvata” sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati, smatra Petrović.

“Takvim mjerama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija”, objasnio je on.

Copy

Kaže da ćemo “imunološki bedem” imati tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 posto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno.

“Tek tada će virus početi da gubi snagu. Prijetnja od SARS-CoV-2 trajat će sigurno još dvije-tri sezone”, zaključio je Petrović.

Prethodni članakKAKANJ | Otac preminule dvadesetogodišnjakinje Amine Čajo: Nisam je ni zagrlio ni poljubio
Sljedeći članakKada bi pandemija koronavirusa mogla završiti?