Portal 072info

Epidemiološka situacija se pogoršava: U BiH 20 preminulih i 1.534 novozaraženih

Koronavirus BiH
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U BiH ponovo crni rekord. U toku 24 sata 20 osoba je preminulo, a 1.534 je novozaraženih od kornaviruas. Podaci o COVID-19 situaciji u protekla 24 sata stigli su iz FBiH i RS, dok se za Brčko Distrikt očekuju.
Tako je u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.720 uzoraka, od kojih je 909 pozitivno na SARS-CoV-2.  Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 196.308 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 27.649 osoba. 
Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 18.567 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 275 pacijenata. Trenutno je aktivno 8.358 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.
U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 novih smrtnih ishoda.  S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 724, i to 481 muškarac i 243 žene.
U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o koronavirusu i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, istakao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.  Zeljković je naveo da je u protekla 24 sata u Republici Srpskoj evidentirano 625 slučajeva koronavirusa, od 1.417 testiranih uzoraka. 

 • Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povaćali broj testiranja – rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
  On je rekao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sve osobe testirati i pregledati isti dan, odnosno da će oosbe sa lakšom kliničkom slikom ostajati kući i biti u izolaciji i pratit će se njihovo zdravstveno stanje.
  Zeljković je ponovio apel da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.
  Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je u RS evidentirano pet smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, a da je broj hospitalizovanih porastao za 56 pacijenata i sada ih je ukupno 498.
  Navela je da je ovo rekordan broj potvrđenih slučajeva zaraze u jednom danu.  Ona je navela da je najveći broj novozaraženih iz Banje Luke 172, zatim iz Bijeljine 92.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
 • 20
  Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info

Zbog ledene kiše hitna pomoć imala pune ruke posla: Javljali se pacijenti sa frakturama ruku, nogu…

Portal 072info

Zbog čega oboljeli od COVID-19 gube osjetila mirisa i okusa?

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME