Epidemiolozi upozoravaju: Građani se opustili, hoće li biti vanrednog stanja

Epidemiolozi upozoravaju: Građani se opustili, hoće li biti vanrednog stanja

Zamjenica direktora Instituta „Batut“ u Beogradu Dr. Darija Kisić Tepavčević izjavila je jučer da krizni štab donosi preporuke, a da se svako ponaša u zavisnosti od lične procjene rizika, dok je epidemiolog Predrag Kon poručio da će mjere, koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, biti opet obavezne i bez vanrednog stanja.

-Svaki odlazak u zatvoreni prostor s više ljudi i kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra smatra se rizičnim. To su osobe koje su, po pravilu, dobrog stanja i infekcija će kod njih proći na nivou prehlade, ali mogu da zaraze roditelje, bake i deke – objasnila je Kisić – Tepavčević za TV Prva.

Ona je rekla da je na nivou preporuke nošenje rukavica i maski na dan izbora 21. juna.  

Mjere koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, bit će opet obavezne i bez vanrednog stanja, poručio je jučer član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.

On je na svom Facebook profilu, povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije, ocijenio da se u Srbiji epidemija Covida – 19 politizirala, a da se posebno koristi od strane, kako je naveo, antivakcinalnog pokreta. 

Dr. Kon je izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog nepovjerenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini, za koju smatra da je temelj svakog zdravstvenog sistema, i dodao da su najveći kritičari vanrednog stanja zbog koronavirusa i policijskog časa sada šokirani njegovim ukidanjem.- Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svijesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to uvijek rat protiv biološkog agensa – istakao je dr Kon. 

On je ukazao da se obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi ne samo na kovid 19 već i na sve druge zarazne bolesti i u vanepidemijskim uslovima.- Srbija ima svoju preventivnu medicinu – poručio je dr Kon.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE