Portal 072info

Epidemiolozi upozoravaju na opasnost: Odziv na vakcinaciju slab, BiH prijeti epidemija ospica!

Zbog sve češće odluke roditelja da ne vakcinišu djecu, Bosni i Hercegovini prijeti epidemija morbila (ospice), upozoravaju epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS.

S ovim problemom suočava se i region, ali i neke evropske zemlje. Tako je na Kosovu od ospica umrla 16-mjesečna beba, a zabrinjavajuće je da je epidemija na Kosovu uzela maha i da je do sada zaraženo više od stotinu ljudi.

Osjetljiva populacija

A da je i u BiH situacija zabrinjavajuća, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prema kojima je broj oboljelih od ospica u prošloj godini bio 118, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 50 slučajeva.

Prema riječima epidemiologa ZZJZ FBiH Sanjina Muse, roditelji najviše izbjegavaju cjepivo protiv morbila, rubeole i parotitisa (zaušnjaci).

– Zbog posljedica nevakcinacije najugroženija su djeca do pet godina i trudnice. Kada je riječ o MRP cjepivu, trebalo bi biti obuhvaćeno 95 posto, a kod nas je prošle godine zabilježen obuhvat od 63,5 posto – upozorava Musa.

Ti podaci pokazuju da imamo dosta osjetljive populacije te da, ako se poveća njen broj, može eskalirati u epidemijskom obliku.

I na području manjeg bh. entiteta stanje je loše, jer obuhvat vakcinacijom MRP-om iznosi oko 70 posto. Iz Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS poručuju kako postoji veliki rizik da se zbog sve slabijeg vakcinisanja djece javljaju virusi i epidemija.

Postoji rizik

– Postoji rizik i zbog toga želimo skrenuti pažnju roditeljima i zdravstvenim radnicima da se vakcinišu sva djeca koja su propustila ovu vakcinu, kako niko ne bi bio doveden u rizik – navode u Institutu.

Prema njihovim podacima, obuhvat obavezne vakcinacije djece na sve vakcine je u padu, ali naročito za MRP, i to u Banjoj Luci i Bijeljini.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva poručuju da je Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti predviđena kazna za roditelje ili staratelje od 100 do 2.000 KM ako ne vakcinišu djecu.

Edukacija roditelja

Glavni federalni zdravstveni inspektor Nijaz Uzunović napominje kako je posljednja mjera to da inspektori roditeljima ili starateljima izreknu novčanu kaznu.

– Najprije se razgovara s roditeljima ili starateljima o bitnosti vakcinisanja. Ako dođe do intervencije inspektora, on piše prekršajni nalog, a minimalna kazna je 100 KM. Dalje sudovi odlučuju – pojašnjava Uzunović.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box