snapshot 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Delta soj virusa stigao je u BiH. Nakon što je prošle sedmice potvrđeno prisustvo delta varijante korona virusa kod turista u Međugorju, sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu je za N1 potvrđeno da su dva uzorka iz zapadne Hercegovine pozitivna na prisustvo delta soja. Dovode se u vezu s putovanjima na Mallorcu.

Od alfe, bete, preko game do delte. Kao i ostatak svijeta ni BiH tu nije izuzetak. Delta soj, za koji WHO predviđa da će postati dominantan u cijelom svijetu, povezao je Majorku, Ujedinjeno Kraljestvo i Irsku sa BiH.

Brzina širenja virusa

“Oba sekvencionirana uzorka najsličnija su uzrocima koji se deponuju u bazu podataka a porijeklom su iz Irske, UK i Majorke. Primijetit ćete da je i jedan i drugi boravio na Majorci i itekako je direktna veza sa putovanjima ljudi”, naveo je Teufik Goletić, šef Laboratorije Veterinarskog fakulteta UNSA.

To su tek dva, ali nije isključeno da postoje i drugi čiji rezultati sekvencioniranja se tek očekuju.

“Mi smo u toku protekle sedmice vršili sekvencioniranja i očekujemo rezultate. Potreban je dodatni nivo pažnje kada govorimo o oprezu prema navedenom soju jer sve informacije koje su nam došle i od strane WHO ali i drugih zemalja govore u prilog tome da se ovaj soj izuzetno brzo širi”, kazao je Branislav Zeljković iz Instituta za zdravlje RS.

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike kazao je da je to važno epidemiološki.

“Dakle, mi možemo reći sada sa tim i tim datumom je došao prvi, koliko je trebalo vremena da on postane dominantan i onda u nekoj retropsektivnoj studiji možemo reći da li je u našim iskustvima bilo promjena u kliničkim slikama, u lažno negativnim, kod mortaliteta itd”, mišljenja je Konjhodžić.

Anisa Bajramović, epidemiologinja navela je da je već za mjesec moguć novi val.

“Ako uzmemo u obzir da je britanski soj kada je došao, trebalo mu je dva mjeseca da napravi val, za ovaj su predviđanja da treba malo kraće, tako da se predviđa negdje sredinom avgusta, ako krene znači zaražavanje uz pridržavanje mjera, da ćemo mi već za mjesec i po dana imati novi val”, istaknula je.

Ni vakcinisani nisu zaštićeni

Zbog brzine širenja delta soja, potrebno je ubrzati proces imunizacije, što u narednom periodu, s obzirom na brojne najavljene isporuke ne bi trebalo predstavljati problem.

“Mi iako trenutno imamo dobru i pozitivnu epidemiološku situaciju se ne smijemo opustiti i trebamo nastaviti i dalje održavati ove mjere jer najbolji način spriječavanja delta varijante jesu mjere zaštite, odnosno cijepljenje”, kazao je Siniša Skočibušić, v.d. Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS, istaknuo je da se sve postavlja hipotetički.

“Vi ne možete nikada predvidjeti niti reći da ste u potpunosti 100 posto spremni za neki novi talas, ako će on u jednom kratkom periodu dovesti do ogromnog broja oboljelih koji ne može podnijeti nijedan zdravstveni sistem, pa vjerovatno ne bi mogao podnijeti ni sarajevski zdravstveni sistem, ali ja se nadam da to tog scenarija neće doći”, naveo je Vranić.

Čak ni vakcinisani sa obje doze, ne znači da ste zaštićeni od infekcije delta sojem, kažu stručnjaci, ali napominju da, u tom slučaju, za sada nisu registrovani teži oblici.