Episkop pozvao SPC da formira više mitropolija u BiH kako se ne bi javila bosanska pravoslavna crkva

Episkop pozvao SPC da formira više mitropolija u BiH kako se ne bi javila bosanska pravoslavna crkva

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije naglasio je danas da je sada bitno da u BiH ne bude samo jedna pravoslavna Mitropolija, nego možda dvije-tri, čime bi bila spriječena mogućnost da se ovdje pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve.

Episkop Fotije rekao je da je ovih dana Svetom arhijerijskom Sinodu za Sveti Sabor, za komisiju za Ustav SPC, predat dokument da Eparhija zvorničko-tuzlanska dobije rang mitropolije, koji je imala do 1920. godine.

Vladika Fotije je ocijenio da su sada stečeni uslovi da to bude korigovano, promijenjeno, te poručio da je sada bitno da u BiH ne bude samo jedna Mitropolija.

“Ako bi Eparhija zvorničko-tuzlanska dobila status mitropolije time bismo spriječili mogućnost da se ovdje pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve, odvajanje od Beograda, od matice”, rekao je episkop Fotije nakon liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu povodom eparhijske slave Živonosnog Istočnika.

Episkop Fotije je kazao da treba na vrijeme misliti i reagovati, što je učinjeno dopisom koji su poslali Svetom Sinodu.

“Vidjeti ćemo kakav će odgovor biti. U svakom slučaju ideja je u narodu ovdje pozdravljena. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Mi ne želimo nešto što nije bilo, ova eparhija je bila mitropolija. Mi samo to hoćemo da vratimo, zato se danas posebno ljudi raduju, a to je za mene najvažnije – da smo taj proces pokrenuli. Čekamo majski Sabor i da vidimo kakav će biti odgovor”, kazao je Fotije.

Srna/Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica