Erdoan i Putin razgovarali o dešavanjima u Palestini: Neophodan angažman UN-a

e 6

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o dešavanjima u Palestini i isporuci vakcina Sputnik V u Tursku, javlja Anadolija.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je kako je Erdoan istakao da je Turska pokazala najoštriji stav nasuprot bezobzirnih napada koje Izrael izvodi na El-Kuds, Gazu, El-Aksu i Palestince i da međunarodna zajednica treba održati lekciju Izraelu.

Erdoan je važnim ocijenio saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje je ukazalo na neophodnost angažmana Ujedinjenih nacija i rješavanja bliskoistočnog pitanja na bazi dvije države te je dodao da je važna poruka i to da Turska i Rusija pokažu da su saglasne o dešavanjima u El-Kudsu.

Turski predsjednik je u razgovoru s Putinom dalje poručio da Vijeće sigurnosti UN-a treba reagirati i poslati jasne poruke Izraelu da zaustavi napade prije nego što kriza dodatno naraste.

On je dalje istakao neophodnost bavljenja idejom slanja međunarodnih snaga za zaštitu palestinskih civila te je izrazio uvjerenje da će Turska i Rusija blisko sarađivati na tim temama u UN-u.

Ruski predsjednik Putin uputio je bajramsku čestitku turskom narodu.