e 17
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana, javlja Anadolija.

FIXGEHALT

Erdoan je po okončanju posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u avionu razgovarao s predstavnicima medija.

O članovima Predsjedništva BiH

Podsjetio je kako se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja saradnje.

Prema njegovim riječima, ima li su priliku razgovarati i o fazama projekata, među kojima je i autoput Sarajevo – Beograd.

LIDER

-Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima saradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. avgusta 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini – mišljenja je Erdoan.

O odnosima dviju zemalja i saradnji razgovarao je i s predsjedavajućim Željkom Komšićem i s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdoan se osvrnuo i na posjetu Crnoj Gori tokom koje se sastao s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjedavajućim Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.

Prijateljska i saveznička Crna Gora

-Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti u cilju unapređenja odnosa s prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom. Drago mi je da sam tokom posjete Crnoj Gori s kojom u svakom pogledu njegujemo prijateljske odnose, imao priliku vidjeti da s prijateljima iz Crne Gore dijelimo isti stav. S druge strane, raduje nas što sa crnogorske strane postoji snažna volja za povećanje turskih investicija – rekao je Erdoan.

Erdoanu je bilo drago što je tokom posjete imao priliku razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori te je istakao da je važno očuvanje njihovog suživota i multikulturalnosti.

-Posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te programi koje smo imali, posljednja su karika politike koju vodimo ka jačanju multilateralnih i sveobuhvatnih odnosa prema Balkanu. S članovima Predsjedništva BiH sastali smo se treći put ove godine. Ove bliske susrete smatram izrazito važnim s aspekta kontinuiteta i praćenja. Naša pomna pažnja Balkanu bit će nastavljena i dalje. Zbog toga pomno pratimo dešavanja i pomažemo Bosni i Hercegovini u političkom, ekonomskom, vojnom, regionalnom i drugim poljima. Nadamo se da će unutrašnji politički problemi u Bosni i Hercegovini biti riješeni u okvirima teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva – naglasio je Erdoan.

Najavio je nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.

Obim trgovine s BiH podići na milijardu eura

-Planiramo obim trgovine s BiH podići na milijardu eura. Zbog toga poduzimamo dodatne korake. Veliku pažnju pridajem završetku autoputa Sarajevo – Beograd. Ovaj autoput će biti projekt puta mira Balkana i doprinijet će razvoju, miru i stabilnosti cijelog regiona. I most na rijeci Savi će biti završen krajem 2022. godine. S liderima smo zajedno postavili temelje. Smatramo to projektima koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine – rekao je Erdogan.

Podsjetio je i kako je odmah po dolasku u Sarajevo obišao mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Dodao je i kako se tom prilikom pomolio za sve žrtve stradale tokom rata u BiH.

-Svi naši napori, želje i molitve su da se takva patnja ne ponovi. Zbog toga ćemo nastaviti multilateralnu politiku od Balkana do Afrike, od Kavkaza do Srednje Azije – kazao je Erdogan.

Zadovoljan je i prvom posjetom Crnoj Gori.

-S predsjednikom Đukanovićem sastao sam se ranije u Antaliji. Tokom ove moje posjete imali smo priliku razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima i koracima koje možemo zajedno poduzeti u tom pogledu. Pružili smo podršku članstvu Crne Gore u NATO-u i vidimo pozitivne rezultate toga. Pored toga razgovarali smo o mapi puta za ostvarenje trgovinskog cilja sa Crnom Gorom od 250 miliona eura – naveo je Erdoan.

Podsjetio je kako se u Turskoj nalazi oko 150.000-200.000 građana porijeklom iz Crne Gore, zbog čega su i snažnije veze između dvije zemlje.

Obavještajna služba Turske razgovara s talibanima

-Mi ćemo zaštititi svoje historijsko naslijeđe na Balkanu, te u svjetlu aktuelnih dešavanja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju regiona – rekao je Erdogan.

Nakon izlaganja, turski predsjednik je odgovarao na pitanja medija, a jedno od njih se odnosilo i na dešavanja u Afganistanu.

Erdoan je podsjetio kako u Afganistanu još uvijek nije formirana vlada te da nije jasno šta će uslijediti.

-Izjave talibana su umjerene, ali da li se poklapaju sadašnje izjave s izjavama od prije 20 godina? Kada to pogledate, zasigurno da postoje određene sumnje. Ovdje pomno trebamo pratiti proces. U trenutku kad se nismo nadali, poginulo je blizu 200 ljudi. Među poginulima su i talibani. Informacije obavještajne službe ukazuju na ISIS-K. Moramo s oprezom pratiti proces. Zasigurno da ćemo jednom vidjeti kakav je stav talibana kada je u pitanju država i upravljanje državom – istakao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska pružala značajnu podršku Afganistanu u proteklih 20 godina, uključujući izgradnju infrastukture.

-Ali, primjera radi talibani su nanijeli ozbiljnu štetu na sjeveru Afganistana – rekao je Erdogan.

Dodao je kako postoje ljudi koji su pod prijetnjama morali napustiti Afganistan i da se ne zna šta sutra nosi.

-Republika Turska ima određena iskustva, strukturu i želimo pomoći time. Ali da bismo mogli pomoći, moraju se vrata otvoriti. Zbog toga naša obavještajna služba razgovara s talibanima – pojasnio je Erdogan.

Smatra kako je potrebno da Afganistan brzo bude sređen.

Ambasada privremeno na aerodromu u Kabulu

-Afganistanski narod više ne može nositi toliki teret. Populacija je blizu 40 miliona. Ogromna zemlja. Mi smo spremni pružiti svaki vid podrške zajedništvu i jedinstvu Afganistana. Dovoljno je da i s afganistanske strane vidimo tu spremnost – otkrio je Erdoan.

Upitan za rad ambasade Turske u Kabulu, Erdoan je rekao kako je ambasada dvije sedmice privremeno radila na aerodromu u Kabulu.

-Prije dva dana su se opet vratili u zgradu ambasade u centru grada i odatle nastavljaju aktivnosti. Trenutno imamo plan tako nastaviti diplomatsko prisustvo. Stalno revidiramo planove u skladu sa sigurnosnom situacijom. Imamo spremne alternativne planove za sve mogućnosti. Prioritet je sigurnost našeg osoblja – poručio je Erdogan.

Mediji su turskog predsjednika pitali za mišljenje i kada su u pitanju prava žena u Afganistanu.

-Kada govorimo o Afganistankama, mi poduzimamo korake da žene u Afganistanu imaju jednaka prava kao žene u našoj zemlji – rekao je Erdogan.

Ipak, podsjetio je kako uslovi u Afganistanu nisu jednaki uslovima u Turskoj.

-Trenutno postoji određeni proces i treba ga pustiti da ide svojim tokom kako bi se uspostavila zdrava sredina. Povremeno je bilo i parlamentarki koje su dolazile iz parlamenta Afganistana. Razgovarao bih i s njima. Rekle su da je došlo do određenog pomaka kada su govorile o stavovima njihovih žena. Za primjer su uzimale naše žene. Sada naravno, pogled talibana na žene neće biti kao prije 20 godina. Zasigurno da će i oni imati određene promjene – smatra Erdogan.

Dodao je kako je Turska spremna pružiti podršku ako Afganistan pokaže reformistički stav i spremnost za to.