Erdoan: Nećemo prihvatiti izraelske zločine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da ta zemlja neće ostati nijema na izraelske zločine u Palestini pa čak i ako cijeli svijet to bude ignorirao.

Turski predsjednik u poruci je, također, komentirao aktuelnu situaciju na Bliskom istoku i napade koje izraelske snage izvode u Gazi.

– S istom odlučnošću se protivimo onima koji danas dižu ruku na Al-Aksu, baš kakvu smo pokazali i kada nismo dozvolili pokušaj uspostave terorističkog koridora duž naše granice sa Sirijom. Dug časti cijelog čovječanstva je da se suprotstavi agresiji koju Izrael provodi nad palestinskim gradovima i Al-Kudsom. Oni koji su nijemi ili, pak, otvoreno staju iza krvoprolića koje vrši Izrael, trebaju znati da će jednog dana red doći i na njih. Ta teroristička država je premašila sve granice nesramno pljačkajući grad u kojem se nalaze muslimanske, kršćanske i jevrejske svetinje. Pozivamo sve zemlje i institucije da reagiraju, bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu identifikaciju – poručio je Erdoan.

Nevini stanovnici

On je kazao kako je Turska i tužna i bijesna zbog napada koje Izrael kao teroristička država izvodi na nevinu palestinsku djecu, žene i stare.

Erdoan je, također, kazao da se Turska naspram zločina u Palestini odnosi s istom pažnjom kakvu je pokazala i tokom azerbejdžanske borbe za oslobađanje okupiranih teritorija u Nagorno-Karabahu, javlja Anadolija.

– Nećemo prihvatiti izraelske zločine, baš kao što nismo dozvolili ni podjelu Libije, kao što nismo zaboravili Somaliju kada su to svi uradili, baš kao što nismo prihvatili ni aneksiju Krima i baš kao što smo dizali glas protiv zvjerstava u prošlosti u Bosni – kazao je Erdoan.

Turski predsjednik je, također, poručio kako će Organizacija islamske saradnje (OIC) poreći vlastitu egzistenciju ako hitno ne zauzme konkretan i efikasan stav naspram izraelskih napada u Palestini.

Vijeće sigurnosti UN-a

– Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora, u skladu s odlukom Generalne skupštine, poduzeti korake ka hitnom osiguranju mira i sigurnosti u Al-Kudsu – poručio je Erdoan i dodao kako je Turska spremna aktivno podržati bilo koju inicijativu UN-a i preuzeti odgovornost za mir.

Palestinci u Al-Kudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Šeikh Jaraha.