Erdoan: Niste izvukli pouku iz drame bebe Alana

erdoan
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je kako zapadne države, naročito Evropa, nisu izvukle pouku iz drame bebe Alana Kurdija, čije je sićušno beživotno tijelo izbacilo more prije šest godina, javlja Anadolija.

Erdoan je uputio video poruku u povodu Simpozijama Egejsko more i problemi susjedskih odnosa s Grčkom, koji su organizovali univerziteti 9. septembar i Baskent.

Ilegalne migracije

Jedna od tema o kojoj je Erdogan govorio bilo je i pitanje ilegalnim migracija.

ČITAJ JOŠ:  Erdogan: Cijela Evropa se pita kako će proći zima, hvala Bogu Turska nema tih problema

Podsjetio je kako su u posljednjih 11 godina hiljade migranata bježeći od građanskog rata i masakra u Siriji poginule u Egejskom moru.

– Beba Alan, čije je sićušno tijelo pronađeno na plaži prije šest godina, ostalo je urezano u sjećanje kao pečat srama modernog svijeta. Zapadne države, naročito Evropa, nisu izvukle pouku iz drame bebe Alana”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako nisu poduzeti nikakvi koraci kako bi se osiguralo da izbjeglice žive u sigurnosti i miru u svojim državama.

ČITAJ JOŠ:  Više od 200 radnika Googlea napravili sindikat

– Turska je prepuštena sama sebi u izvanrednim naporima da zaustavi neregularne migracije porijeklom iz Sirije. Zatvaranje granica sirijskom potlačenom narodu, a otvaranje istih FETO-ovim terorističkim ubicama koji su prolili krv 251 našeg građanina, svjetska je sramota – naglasio je Erdogan.

Izbjeglička kriza

Govoreći o odnosima s Grčkom, Erdoan je poručio kako je ta zemlja ubrzala svoju maksimalističku politiku umjesto da daje značajan doprinos dobronamjernim naporima Turske.

– Iako je izbjeglička kriza mogla biti ključna u jačanju saradnje dviju zemalja, ova je historijska prilika izgubljena zbog beskompromisnog stava Grčke – smatra Erdoan.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović u Kaknju: Ulazak u NATO neće zavisiti od Hrvatske nego od nas, neka nastave prijetiti

Ističući da Turska želi da se Egejsko more pamti po prijateljstvu, a ne po napetosti i sukobu, kao što je to bilo u prošlosti, Erdogan je izjavio da su uz takvo razumijevanje pazili da do sada nisu bili strana koja je povećavala napetost.

GODISNJICA
MARKETING