Erdoan pozvao na zaštitu Palestinaca: Izrael je ubica bez premca

erdogan AA 0711

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je sve međunarodne organizacije da poduzmu potrebne korake i mjere kako bi zaštitili Palestince, javlja Anadolija.

– Pozivamo Ujedinjene narode (UN), Vijeće sigurnosti UN-a, Organizaciju islamske saradnje i sve druge međunarodne organizacije da djeluju u korist potlačenih Palestinaca i El-Kudsa – kazao je Erdoan u obraćanju nakon sastanka turskog kabineta u Ankari.

Predložio je također formiranje komisije od predstavnika tri glavne religije za upravljanje El-Kudsom.

Osudio Austriju

– Najispravniji put u današnjem vremenu je da El-Kudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije – kazao je Erdoan.

Također je osudio državu Austriju zbog isticanja zastave Izraela na zgradi vlade.

– Ubica bez premca, Izrael ubija dječicu od 5-6 godina. Ubija žene, ubija starce – dodao je turski predsjednik, napominjući da Turska nastavlja ulagati napore da zaštiti Palestinu i El-Kuds.

– Danas opet ponavljam da sa 84 miliona Turska nastavlja svoju stražu, čuvanje El-Kudsa – rekao je Erdogan.

Dotakao se također i drugih političkih pitanja u državi i regionu, dodajući da su turske snage neutralizirale ključnog čelnika PKK-a za Siriju.

Korona pod kontrolom

– Terorista, kodnog imena Sofi Nurettin, čelnik PKK-a za Siriju, neutraliziran je na sjeveru Iraka – kazao je Erdoan te dodao da ista sudbina čeka sve koji su izdali državu, ispalili metak na nju, nanijeli štetu narodu, ugrozili integritet  države, jedinstvonacije i opstanak države.

Potom je govorio i o mjerama koje je Turska uvela s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa u prethodnom periodu.

– Nadamo se da u borbi protiv koronavirusa od sada neće biti potrebe za tako restriktivnim mjerama kao prije. Djelimičnim i potpunim zaključavanjem u mjesecu ramazanu, Turska je ponovno stavila infekcije koronavirusa pod kontrolu – kazao je Erdogan.