Portal 072info

Erdoan Turcima zabranio cigarete

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da nikad neće dozvoliti kompanijama koje proizvode elektronske cigarete da svoje proizvode prodaju u Turskoj, apelirajući na Turke da umjesto cigareta konzumiraju čaj.

Govoreći na skupu protiv pušenja u Istanbulu, Erdoan je rekao da je naredio ministru trgovine da “nikad” ne dozvoli ulaz elektronskim cigaretama u Tursku, ističući da se duhanske kompanije bogate trovanjem ljudi.

– Oni su zatražili od nas mjesto i dozvolu da proizvode te elektronske cigarete. Mi tu dozvolu nismo i nećemo dati. Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mjestu – rekao je Erdoan.

U Turskoj je 2016. godine godine registrirano 27 postopušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, što je manje za četiri posto u odnosu na 2010. godinu. Većinu pušača čine muškarci.

Iako samo konzumiranje elektronskih cigareta u Turskoj nije zabranjeno, kupovina ili distribucija jeste. I pored zabrane, elektronske cigarete nalaze put do potrošača preko interneta.

Avaz

Podijelite članak
  • 62
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box