Erdoan: Türkiye će čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u BiH

DFCBF991 0780 433C A542 37CDEB1598D7
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), predsjednik Republike Türkiye, izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u Bosni i Hercegovini, jer strane u BiH traže doprinos Türkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je nakon posjete Albaniji odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini.

Važnost mira i stabilnosti u BiH

Erdoan je podsjetio kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te kako je na tom sastanku rekao:

– Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Türkiye?

Dodao je kako je slično mišljenje, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini iznio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Erdoan je rekao kako je to zanimljivo.

Podsjetio je kako danas u Ankaru stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te kako će upravo jedna od tema razgovora biti i Bosna i Hercegovina.

– S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti – rekao je Erdoan, te nastavio:

– Türkiye će, objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.

Izbrisati rat iz historije politike

Erdoan je govorio i o mogućnostima ruske okupacije Ukrajine, što je ocijenio nerealnim.

– Ne smatram to realnim. Rusija za jedan takav korak mora uzeti u obzir svoje, ali i stanje u cijelom svijetu – rekao je Erdoan, te dodao:

– Ove regije više ne mogu prihvatiti rat. Moramo konačno izbrisati rat iz historije politike.

Erdoan je govorio i o zalihama plina u Crnom moru.

– U toku 2022. godine kompletirat ćemo operacije koje prethode proizvodnji. Ako Bog da, završit ćemo u roku, do 2023. – poručio je Erdoan.

U kontekstu kretanja kursa u njegovoj zemlji, najavio je daljnje padanje kursa, a isto tako i kamata.

– Lagano i postepeno kurs će opadati, isto tako i kamate, 2022. će biti naša najsvjetlija godina, tako ćemo ući i u 2023. – kazao je Erdoan.