2020 08 21T123448Z 206304062 RC2CII9G4TST RTRMADP 3 TURKEY ENERGY ERDOGAN
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je nastavak bušenja u potrazi za gasom i naftom na istoku Sredozemlja.

Erdoan je naveo da je Turska svjesna postojanja prirodnog gasa u regionu i da će biti učinjeni svi napori da se odbrane interesi Ankare u regionu.

– Bez obzira koja su naša prava mi ćemo ih ostvariti na ovaj ili onaj način. Mi ćemo provesti naša istraživanja na istočnom Sredozemlju, Kipru i svim drugim morima – rekao je Erdoan u govoru u provinciji Sakarja, na sjeverozapadu zemlje.

Očekuje se da će ovi komentari pojačati tenzije Ankare sa EU i Grčkom o ovom spornom pitanju nakon što je Ankara nastavila direktne pregovore sa Atinom ove godine nakon petogodišnje pauze.

Odnosi Grčke i Turske pogoršali su se zbog konkurentnih amibicija u smislu eksploatacije nafte i gasa u regionu.

Atina je optužila Ankaru za kršenje međunarodnih propisa u Egejskom i Sredozemnom moru zbog bušenja u potrazi za gasom, dok Turska tvrdi da ima sva prava da traži gas.

Osim toga, Brisel i Ankara su u sporu i zbog podijeljenog ostrva Kipra, britanske kolonije do 1960. godine, kada je ostrvo dobilo nezavisnost.