Erdogan izjavom o članstvu Finske u NATO-u zaintrigirao javnost: Uradit ćemo ono što je do nas

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaintrigirao je danas domaću, ali i javnost širom svijeta, da će njegova zemlja odraditi svoj dio posla kada je u pitanju članstvo Finske u NATO-u.

“Kakav god da je proces, mi ćemo ga voditi. Uradit ćemo svoj dio posla. Održat ćemo obećanje”, rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u narodnoj skupštini.

Erdogan je rekao da će se sastati s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i ispuniti dato obećanje.

Niinisto će posjetiti Tursku od 16. do 17. marta, saopštila je u srijedu Direkcija za komunikacije pri Uredu predsjednika.

Erdogan i Niinisto će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa i koracima koji se mogu poduzeti za unapređenje saradnje.

Oni će također razmijeniti mišljenja o prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu, nastojanju Finske za članstvo u NATO-u, odnosima Turske i EU-a, te regionalnim i međunarodnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turska, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK-a i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turska i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD-u i FETO-u, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje članice NATO-a koje nisu odobrile pristupanje dvije nordijske države alijansi.

Iako je usvojila zakon o izmjenama zakona o borbi protiv terorizma i ukidanju embarga na oružje Turske, Švedska tek treba da ispuni dijelove sporazuma koji se odnose na sprečavanje terorističkih aktivnosti i izručenje osumnjičenih za terorizam Ankari.

Ranije je turski predsjednik rekao da bi Turska mogla “drugačije” odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO što bi moglo “šokirati” Švedsku.

Klix