Erdogan najavio najrigoroznije mjere do sada: Potpuno zatvaranje od 29. aprila

Screenshot 3 1 73
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je danas dosad najrigoroznije restriktivne mjere u zemlji, zatvarajući preduzeća i škole i ograničavajući putovanja.

Mjere će, prenosi AP, biti na snazi skoro tri sedmice počevši od četvrtka, a donose se kako bi se zdravstveni sistem mogao boriti protiv porasta novozaraženih i velikog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

U okviru novih epidemioloških mjera međugradska putovanja će biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radit će samo sa 50 posto kapaciteta.

Turska je do sada uvela djelomične blokade kako bi suzbila infekcije i održala ekonomiju u radnom stanju jer se suočava sa značajnim ekonomskim padom.

Erdogan je rekao da će se sve kompanije morati zatvoriti, osim ako ministarstvo unutrašnjih poslova drugačije ne navede.

Supermarketi će ostati otvoreni osim nedjeljom. Za međugradska putovanja građani će trebati dozvole, a škole će se prebaciti na online nastavu. Mjere će biti na snazi do 17. maja.

Erdogan je rekao da će bez strožih ograničenja i suzbijanja stope zaraze postojati “velika cijena” za turizam, trgovinu i obrazovanje. Rekao je da je cilj smanjiti dnevne infekcije na 5.000. Potvrđene dnevne infekcije u ponedjeljak su iznosile 37.312.

Infekcije i smrtni slučajevi porasli su nakon što je Turska u martu ukinula djelomična ograničenja. Zemlja koja broji oko 83 miliona stanovnika, zabilježila je više od 4,6 miliona infekcija i ukupno 38.711 smrtnih slučajeva.