Erdogan o genocidu u Srebrenici: Iznova osjećamo bol braće Bošnjaka

Povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici u Potočarima se danas obratio potpredsjednik turske AK partije Numan Kurtumlus koji je tom prilikom prenio i poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

U svom govoru, predsjednik Turske je poručio kako je Srebrenica crna mrlja u historiji svijeta.

“Dragi Bosanci i Hercegovci, poštovane porodice šehida, najsrdačnije vas pozdravljam i upućujem izraze poštovanja. Molim Gospodara da donese spokoj, mir i blagostanje. Na 27. godišnjici genocida u Srebrenici, crne mrlje u historiji svijeta gdje je pokaženo ljudsko dostojanstvo, iznova osjećamo bol naše braće Bošnjaka”, prenio je Kurtumlus riječi Erdogana.

Iako je prošlo 27 godina, Erdogan je poručio kako je bol i dalje svježa.

“Neka je rahmet dušama šehida koje danas ispraćamo, neka se Gospodar smiluje dušama i podari džennet. U svoje lično ime i turskog naroda izražavam saučešće porodicama. Iako je prošlo 27 godina, naša bol je i dalje svježa kao prvog dana. Iako ima onih koji i dalje pokušavaju saznati sudbinu članova porodica, sramotno je da se neki utrkuju kako bi skinuli odgovornost sa sebe”, ističe turski predsjednik.

Negiranje genocida Erdogan je ocijenio sramotnim činom.

“S tugom odbacujemo poteze koje imaju za cilj omalovažavanje genocida i vrijeđanje uspomena. Osigurati budućnost BiH kao jake zemlje naš je dug prema šehidima koje smo izgubili u Srebrenici. Turska pruža svu neophodnu pomoć sigurnosti BiH. Nema sumnje da su generacije mladih garancija mirne i prosperitetne BiH. Mladi svojim trudom i uspjesima i odlučnošću da grade budućnost predstavljaju izvor nade za svoju zemlju”, ističe turski predsjednik.

Na kraju, naglasio je kako će Turska nastaviti pružati doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

“Turska nastavlja doprinositi razvoju infrastrukture u BiH. Kao što smo i kroz historiju stajali uz braću Bošnjake, i u buduće ćemo kroz sva raspoloživa sredstva šitititi BiH. Nećemo dozvoliti da se zaboravi genocid koji je pred očima svijeta i evropskih vojnika počinjen prije 27 godina”, zaključio je Erdogan.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE