Screenshot 3 56
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 27, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (AKP) tvrdi da je polaganjem kamen temeljca za novi most danas napravljen prvi korak u izgradnji kontroverznog Istanbulskog kanala. Gradnja kanala bi trebala koštati 15 milijardi dolara. “Danas smo otvorili novu stranu u historiji turskog razvoja. Istanbulski kanal vidimo kao projekat kojim ćemo sačuvati budućnost Istanbula, kojim ćemo osigurati život i prosperitet Bosfora i stanovnika koji žive oko njega”, izjavio je Erdogan prilikom polaganja kamen temeljca.

Ovim kanalom bi se trebali povezati Mramorno i Crno more, a kako bi se rasteretio saobraćaj u Bosforskom kanalu. Kako su saopćili nadležni, novoizgrađeni kanal bi trebao biti dug 45 kilometara, a Erdogan tvrdi da će biti napravljen za šest godina.

“Ovo nije ceremonija otvaranja fontane. Danas postavljamo temelje za jedan od najznačajnijih morskih kanala na svijetu”, poručio je turski predsjednik.

Ovaj kanal bi trebao biti povezan i sa novim istanbulskim aerodromom.

Gradnji kanala se protivi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu koji je član opozicione Republikanske stranke (CHP). Kanal je nazvao “iluzijom”, te negira da je početak gradnje mosta povezan sa gradnjom ovog kanala, prenosi agencija Associated Press.

Ranije je kazao da strahuje da će se njegovom gradnjom uništiti vodeni resursi za 16 miliona stanovnika Istanbula te da će se nepovratno uništiti okoliš. Kritičari smatraju da realizacija ovog projekta u ovom trenutku nije prihvatljiva zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

LIDER