Portal 072info

Erdogan “povukao ručnu”: Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom

Screenshot 1 2106
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Evropsku uniju da održi svoja obećanja nakon što se Turska suočila sa prijetnjom da bude sankcionisana. “Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom”, rekao je Erdogan danas tokom videokonferencije koju je organizovala njegova Stranka pravde i razvoja, dodavši da Turska želi biti u jačoj saradnji sa njihovim “prijateljima i saveznicima”.

Šef vanjske politike EU Josep Borrell je ranije rekao da Turska ne šalje pozitivne signale i da mora riješiti spor sa članicama EU Grčkom i Kiprom, oko podmorskih nalazišta u Sredozemnom moru.

Kiparski Turci i Kipar spore se oko priobalnih rezervi plina u spornim vodama.

Kipar zagovara ideju da druge države EU prošire crnu listu protiv Turske zbog istraživanja prirodnog plina u istočnom Mediteranu. Druge vlade, uključujući Njemačku, bile su oprezne i izbjegavale su provokacije, piše Bloomberg.

Parlament EU zaprijetio je dodatnim sankcijama Turskoj.

Evropski čelnici razgovarat će o budućnosti odnosa EU-a i Turske na summitu u decembru, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje novinara o nedavnim napetostima između Turske i članica EU, Merkel je rekla da će pripaziti na razvoj događaja u sljedećih nekoliko sedmica prije nego što će razgovarati o potencijalnim sankcijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME