Erdogan: Pozivam građane da se vakcinišu i kompletiraju proces anticovid imunizacije

erdogan 333 696x418 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane te zemlje da se vakcinišu i kompletiraju proces anticovid imunizacije u periodu kada su otvorene škole i kada je u turskim kompanijama počela proizvodnja u punom kapacitetu.

Erdogan je danas predsjedavao sjednicom kabineta koja je trajala duže od tri sata, a potom se obratio naciji i saopćio da je u kampanji pomoći nakon nedavnih katastrofalnih šumskih požara i poplava u Turskoj prikupljeno više od 345 miliona lira.

Kazao jei da je Turska odlučna u procesu obnove nakon požara i poplava i da je cilj da porodice koje su ostale bez kuća u roku od godine dobiju nove domove.

– Pozivam sve naše ustanove i građane, uključujući i privatni sektor, da po uputstvima Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama (AFAD) revidiraju i upotpune svoje planove vezane za djelovanje u slučaju prirodnih katastrofa – kazao je Erdogan.

Podsjetivši na progres koji je Turska ostvarila proteklih godina, Erdogan je ukazao na ubrzane trendove ekonomskog oporavka i razvoja nakon posljedica pandemije COVID-19.

– Turska je prošlu godinu završila s deviznim rezervama od 93,3 milijarde dolara, a do 27. augusta ove godine smo ih povećali na više od 118 milijardi dolara – kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također rekao da nacionalni dohodak te zemlje ove godine premašuje 800 milijardi dolara, a da će na kraju Srednjoročnog razvojnog programa biti podignut na nivo od trilion dolara.

– Uspostavit ćemo strukturu rasta koja stvara kvalificirano zapošljavanje, ne proizvodi deficit tekućeg računa i poštuje pravdu u raspodjeli dohotka. Podsticat ćemo ulaganja u visokotehnološki fiksni kapital u industriji i direktna strana ulaganja – poručio je Erdogan.

Erdogan je kazao da Srednjoročni razvojni program predviđa povećanje godišnjeg zapošnjavanja od 1,17 miliona ljudi i postepeno smanjivanje stope nezaposlenosti u Turskoj.

– Revidirali smo ciljani budžetski deficit za ovu godinu na 3,5 posto. Nadam se da ćemo s lakoćom održati riječ i ispuniti taj cilj – kazao je Erdogan.

GODISNJICA
MARKETING