Portal 072info

Erdogan stigao na skup u Zetru, hiljade ljudi ga dočekale ovacijama

Počeo je 6. po redu Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji se održava danas u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra” u Sarajevu, a čiji je počasni gost predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Erdogana, skupu pred više hiljada ljudi, prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Na kongresu UETD-a učestvuju članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Ispred dvorane je postavljen veliki ekran putem kojeg će kongres imati priliku pratiti gosti koji ne budu mogli biti smješteni unutar dvorane.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya ranije je izjavio da će danas biti održana i generalna skupština UETD-a.
Posjeta Erdogana Sarajevu, prema riječima Sirakaye, sama po sebi ima mnogo značenja.

“Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Evropu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života”, poručio je Sirakaya.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U posjetu BiH doputovala je i supruga turskog predsjednika Emine Erdogan, zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Ranije danas održan je têtе-à-têtе predsjedavajućeg Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Turske kao i sаstаnаk dеlеgаciја dvije zemlje.

Erdogan je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.
Nakon Kongresa predsjednik Republike Turske će posjetiti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat.

Podijelite članak