Erdogan: Turska pozdravlja umjerene izjave vođa talibana

erdogan AA 0711
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Turska pozdravlja umjerene izjave koje su dali lideri talibana, rekao je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan u srijedu.

“Turska je spremna za svaki vid saradnje za mir u Afganistanu, dobrobit naših rođaka u zemlji i zaštitu interesa Turske”;, rekao je Erdogan u zajedničkom intervjuu za Kanal 7, Ulke TV, 24 TV, TVNET i TV360.

Kazao je i kako će vojno prisustvo Turske u Afganistanu ojačati ruku nove administracije u Kabulu u međunarodnoj areni.

ČITAJ JOŠ:  RESTORAN SE SRUŠIO TOKOM PROSLAVE ROĐENDANA: Izvučeno 57 žrtava, 29 mrtvih

“Bez obzira ko je na vlasti, stajati uz Afganistan u dobrim i lošim vremenima je nešto što zahtijeva bratstvo”, smatra Erdogan.

Osvrnuvši se na sigurnost aerodroma u Kabulu, kazao je kako Turska pravi planove u skladu s novom stvarnosti na terenu i u skladu s tim vodi razgovore.

Erdogan je dodao kako je prioritet Turske osigurati mir i sigurnost Turaka u Afganistanu, dodajući kako su dosad iz zemlje evakuirana 552 turska državljanina.

Turski predsjednik je najavio kako će najvjerovatnije do vikenda razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

ČITAJ JOŠ:  Policajci u Federaciji BiH godinu dana ne mogu u penziju, najavljuju proteste

U skladu s mirovnim dogovorom postignutim u februaru 2020. godine između SAD-a i talibana, ove godine strane snage su počele povlačenje iz Afganistana.

Sporazum je podrazumijevao da talibani ne napadaju strane snage, ali nije bilo odredbi u vezi njihovog djelovanja kada su u pitanju sigurnosne snage Afganistana.

Dok su održavani pregovori s vlastima u Dohi, u Kataru, talibani su od juna intenzivirali napade i za mjesec preuzeli kontrolu nad mnogim distriktima i centrima provincija.

Talibani su u nedjelju preuzeli glavni grad Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani i drugi zvaničnici napustili su zemlju.

ČITAJ JOŠ:  LGBT parovi protestom u Sarajevu zatražili legalizaciju istopolnih brakova
GODISNJICA
MARKETING