8907f25ee4cd5cf69a75e4b852c514eb
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja nastavlja ostvarivati zacrtane ciljeve u oblasti ekonomije kao i na brojnim drugim poljima.

– Idemo čvrstim koracima naprijed u oblasti ekonomije, kao i na drugim poljima, na putu izgradnje velike i moćne Turske. Kada narednih godina bez većih poteškoća i izazova realizujemo projekte, investicije i politike, izgradit ćemo veliku i snažnu Tursku – kazao je Erdogan na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice kabineta u glavnom gradu Ankari.

Naglasio je da bi Turska čak i ove godine, uprkos posljedicama pandemije koronavirusa, trebala ostvariti značajan ekonomski rast.

– Stopom rasta koju ćemo postići 2021. godine, dokazat ćemo da smo svjetska ekonomija u usponu i da se korak po korak približavamo našim ciljevima – rekao je predsjednik Turske te dodao:

– Turska će uskoro ući u vodeću svjetsku ligu u političkom i ekonomskom smislu – kazao je Erdogan, napominjući da je Turska u prethodnom periodu ostvarile značajan napredak na brojnim poljima, posebno u oblasti pružanja javnih usluga građanima.

– Danas više ne postoji razlika između istoka i zapada, sjevera i juga naše države u pogledu prava i sloboda te osnovnih javnih usluga – istakao je Erdogan te dodao:

– Iskoristili smo najvažniju priliku u posljednja dva stoljeća da Tursku dovedemo u poziciju koju zaslužuje u ovom procesu u kojem je na sceni preoblikovanje globalnog sistema upravljanja i ekonomije, kazao je.

Komentarisao je i sve veći broj slučajeva nove varijante koronavirusa u svijetu.

– Svijetu prijete nove varijante COVID-19. Mi smo u prilično dobroj situaciji u pogledu zdravstvenog sistema i stope vakcinacije – dodao je.

Dotakao se i skore godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO-a u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

– Ep o 15. julu, koji je ispisao turski narod, historijska je prekretnica koja će se pamtiti stoljećima i iz kojeg će se crpiti pouke – kazao je Erdogan.