Portal 072info

Erdogan u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poslijepodne stiže u dvodnevnu zvaničnu posjetu Hrvatskoj tokom koje će s hrvatskim zvaničnicima razgovarati o jačanju bilateralne saradnje, prije svega privredne, a učestvovat će i na obilježavanju 100. godišnjice priznanja islama za tradicionalnu vjeroispovijest u Hrvatskoj.

Njegovu posjetu prate jake mjere bezbjednosti, a još od sinoć je na snazi posebna regulacija saobraćaja u Zagrebu. Erdogan će razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a kao glavne teme susreta najavljeni su razgovori o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, turski pregovori o članstvu u EU, stanje u regionu, posebno u BiH i migranti i izbjeglice.

Kako je najavljeno u Zagrebu, Erdogan dolazi u pratnji šest ministara i više od 90 poslovnih ljudi. Uz susrete s najvišim hrvatskim zvaničnicima, Erdogan će u srijedu govoriti i na hrvatsko-turskom privrednom forumu koji organizuje Hrvatska privredna komora (HGH).

Najavljeno je da će na forumu učestvovati stotinjak predstavnika turskih firmi i oko 150 domaćih. Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 miliona eura, većinom u turizam i energetiku, što je manje od jedan odsto ukupnih ulaganja u Hrvatsku. U pravilu su, međutim, turske investicije greenfield ulaganja.

Predsjednik Turske će u srijedu poslijepodne učestvovati na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom pozorištu povodom 100. godišnjice priznanja islama za tradicionalnu vjeroispovijest u Hrvatskoj. Posjetu završava otvaranjem turskog kulturnog centra u centru Zagreba.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box