er
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 1, 2022 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nagrade, pohvale ili medalje nekada znaju reći mnogo toga, ali nekada su tek šlag na tortu za sve što ljudi godinama rade. Nekada sve ne može stati u jednu nagradu, a upravo takav slučaj je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erikom Nelsonom (Eric).

Dodatno priznanje

Nelson uskoro napušta svoju poziciju u Bosni i Hercegovini, a sa sobom nosi Orden naroda, građanki i građana BiH za posebne zasluge osnaživanja prijateljstva i saradnje naših naroda, očuvanje mira u BiH, uspješnu realizaciju izbornog procesa u Mostaru 2020. godine te razvoj i poštivanje tolerancije i ljudskih prava.

Ovo je dodatno priznanje za američkog ambasadora, koji od prvog dana svog mandata djeluje kao veliki prijatelj naše države, pruža BiH bezrezervnu podršku u euroatlantskim integracijama, pomažući u obračunu s korupcijom, provođenju evropskih standarda, ali i osujećivanju onih političara i snaga koje otvoreno rade na razgradnji Bosne i Hercegovine te vrše udar na njene ključne institucije.

Njegovo zalaganje za BiH ogledalo se i kroz naglašavanje potrebne borbe protiv korupcije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pružanje pomoći

– Korupcija jeste rak-rana u bilo kojem demokratskom društvu. Korupcija je žila kucavica u autokratskom društvu. U demokratiji to je rak-rana i mora ju se napasti. Mora ju se umanjiti. Mora se boriti protiv nje. Nastojanja u BiH da se riješi pitanje korupcije nisu adekvatna – jedna je od izjava Nelsona.

Ambasador Nelson uvijek je bio posvećen pružanju pomoći građanima da uzmu učešća u reformama i napretku u Bosni i Hercegovini. Duboki naklon za velikog prijatelja BiH!

Erik Nelson započeo je svoju karijeru u javnoj službi kao dobrovoljac Mirovnog korpusa u Liberiji. U periodu 2013.-2014. bio je saradnik na XXI seminaru Centra za međunarodne studije “Massachusetts Institute of Technology”. Diplomirao je hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu Rajs i magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Teksas u Austinu. Nelson tečno govori italijanski, španski i njemački te uči bosanski jezik. 

LIDER