8691BC3C FC6E 4404 A713 61F6E814FFBC
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Danski nogometaš Christian Eriksen, koji se srušio na terenu tokom utakmice protiv Finske i dalje je stabilno i nastavlja svoj oporavak u bolnici, a u nastavku liječenja bit će mu ugrađen uređaj za pokretanje srca.

Kako je potvrdio Danski nogometni savez, sjajni veznjak je bio podrvgnut ozbiljnim analizama, nakon čega je donesena ova odluka.

“Ljekar nacionalne reprezentacije Danske Morten Boesen bio je u kontaktu sa specijalistom kardiologije u Righospitalet bolnici u Kopenhagenu. Eriksen je bio nekoliko dana bio podvrgnut ozbiljnim analizama, nakon čega je ustanovljeno da će morati da mu se ugradi defibrilator, koji će ubuduće sprječavati problem u radu srca koji bi mogao da se dogodi u budućnosti. Nakon što je Christian podvrgnut brojnim istraživanjima srca, odlučeno je da treba da mu bude ugrađen ICD (defibrilator za rad srca). Ovaj uređaj je neophodan poslije srčanog zastoja zbog problema s radom srca”, rekao je ljekar reprezentacije Danske.

Podsjetimo, u posljednjim trenucima prvog poluvremena utakmice između Danske i Finske na Evropskom prvenstvu, Eriksen se srušio na teren na stadionu Parken.

Ljekari su ga reanimirali oko 20 minuta, a zatim je okružen saigračima na nosilima iznesen s terena i prebečen u bolnicu gdje se oporavlja nakon što je doživio srčani zastoj.