Erupcija epidemije: Drastičan pad vakcinisane djece

Erupcija epidemije ospica izazvala je paniku u evropskim institucijama.

Kako je danas saopćeno, u prošloj godini zabilježeno je trostruko više slučajeva ospica, u odnosu na 2016. Prednjače Rumunija i Italija, ali je broj oboljelih od ove bolesti, za koju se vjerovalo da je iskorijenjena, u porastu čak i u Njemačkoj.

Pozivajući se na izvještaj Eurobarometra, mediji su donijeli informaciju da je do kraja 2017. godini registrirano 14.451 slučaj zaraženih ospicama.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da vakcinacija godišnje spase najmanje 2 miliona života. Ako bi se pospješilo vakciniranje ljudi, barem još 1,5 miliona života na godišnjem nivou bilo bi spašeno.

U evropskim institucijama zagovara se i da vakcinacija unutar EU ubuduće bude obavezna, te da se drakonski kažnjavaju oni koji je odbijaju, da bude proces koji će trajati tokom cijelog života stanovnika Unije, s cijepljenjem ljudi novim, boljim injekcijama, kako bi im se ojačao imunitet i dodatno produžio životni vijek.

Najavljena je još jedna rasprava u Evropskom parlamentu, te se predlaže i dugotrajna kampanja Evropske komisije koja bi povećala broj vakcinacija.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE