Escherichia coli: Kako prepoznati infekciju i na koji način se liječi problem?

bolest 231526 725x408 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Escherichia coli je bakterija koja živi u debelom crijevu i većinom pomaže u probavljanju hrane te je potpuno bezopasna. Ipak, neki sojevi ove bakterije sadrže toksine koji izazivaju proljev i infekcije mokraćnog sustava.

Ovo je vrlo tvrdokorna bakterija koja se često vraća, pa će nekada i njezino liječenje trebati tretman antibioticima.

Kako se može zaraziti Escherichiom coli?

Ovom bakterijom se može vrlo lako zaraziti, a do zaraze dolazi kod:

konzumiranja nedovoljno termički obrađenog zaraženog mesa
konzumiranja nepasteriziranog mlijeka
konzumiranja voća i povrća koji su oprani inficiranom vodom
konzumiranja vode koja sadrži E. coli · Kada bakterija prijeđe iz crijeva u urinarni trakt
Također, Esherichia coli se širi i kontaktom s drugim ljudima, pogotovo kada zaražene osobe ne peru ruke.

Kako prepoznati infekciju izazvanu Escherichiom coli?

Simptomi se mogu pojaviti od dva do pet dana nakon pojave infekcije u tijelu. Najčešće se javljaju grčevi i bol u donjem dijelu trbuha, proljev praćen krvlju, povraćanje, slabost, gubitak apetita te povišena temperatura. Kod urinarne infekcije će se pojaviti bol i peckanje kod mokrenja, učestalo mokrenje, krv u mokraći i pritisak u mjehuru.

Mala djeca i starije osobe mogu imati probleme s oporavkom te se infekcija može proširiti na bubrege i izazvati zatajenje bubrega. Jednako tako, u nekim slučajevima može uzrokovati infekciju žučnog mjehura i žučnih vodova, upalu slijepog crijeva, meningitis te gnojne upale kože i rana, a rijetko može dovesti i do sepse.

Može li se infekcija Escherichiom coli spriječiti?

Postoji nekoliko načina kako se može spriječiti ova infekcija. Prije svega, potrebno je prije pripreme jela dobro oprati ruke. Ruke je važno oprati i nakon kontakta sa životinjama, ali i nakon diranja sirovog mesa. Meso je potrebno dovoljno termički obratiti te izbjegavati nepasterizirano mlijeko. Treba odvojiti sirovu od kuhane hrane te dobro obrisati površinu nakon što je na njoj bilo sirovo meso.

Što se tiče sprječavanja urinarne infekcije izazvane E. coli, pomoći može adekvatna higijena spolnih organa te nošenje pamučnog donjeg rublja, kao i pravilno brisanje nakon obavljanja nužde.

Kako se tretira Escherichia coli?

Ova bakterija se može otkriti uzimanjem uzorka urina, stolice ili krvi. Najčešće će se infekcija povući sama od sebe. U nekim će slučajevima biti potrebno uzimati antibiotike koji će skratiti trajanje simptoma te ih ublažiti, kao što je slučaj kod infekcija mokraćnog sustava.

Osim antibiotika, pomoći može i čaj od brusnica, kao i šećer D-manoza. Kod povraćanja i proljeva je važno uzimati puno tekućine i elektrolita kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina, a važno je i prilagoditi prehranu.

Zaključak

Escherichia coli je najpoznatiji mikroorganizam koji se nalazi u crijevima ljudi i životinja. Određeni sojevi ove bakterije mogu izazvati crijevne i mokraćne infekcije, a simptomi se najčešće povuku sami nakon tjedan dana ili se ublažavaju antibiotikom.