Eskalira li na Kosovu, neće biti stavilno ni u BiH!

Eskalira li na Kosovu, neće biti stavilno ni u BiH!

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova danas su napustili državne institucije.

Uradili su to nakon sastanka predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih opština i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužilaštva i policije koji je održan u Zvečanu na sjeveru Kosova.

Ranije je, o čemu smo izvještavali, održana sjednica Vlade Srbije na kojoj je učestvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U međuvremenu su pripadnici ROSU, specijalnih jedinica kosovske policije krenuli prema sjeveru Kosova.

Situaciju u regionu za Hayat komentirao je i analitičar Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike.

Kaže da je ovo plan stvaranja krize od strane kosovskih Srba koji rade u državnim institucijama Republike Kosovo, koji su pod direktivom Beograda.

“Mislim da je ovo na fonu sveukupne politike koju Beograd pokušava da vodi u svim državama bivše Jugoslavije gdje se odavno gura koncept ‘Srpskog sveta’. Sa ovim činom su pokušali da urade nešto što pokušavaju Bosni i Hercegovini, da osujete bilo kakav pokušaj da se Republika Kosovo integriše u normalnu i funkcionalnu zemlju. U tom cilju, Priština želi da se koriste RKS tablice, što srpska politika na Kosovu odbija pod direktivom Beograda. Ovo je mini puč kojeg su danas demonstrirali – pojašnjava Muhasilović.

Dodaje kako se Srbi koji žive u svim bivšim jugoslovenskim republikama ne žele ponašati kao integrativni faktor.

“Imamo situaciju u BiH gdje SNSD pokušava da dezintegriše zemlju. Ovo je pokazatelj da se srpski politički korpus na Balkanu ponaša kao remetilački faktor. Vučić ovim povećava svoju bitnost na međunarodnom planu kako bi se uvažili stavovi Beograda. Također, on kroz ovakve krize diže svoju političku popularnost u Srbiji i teži ka tome da se predstavi kao zaštitinik svih Srba koji žive van Srbije – naveo je.

Muhasilović upozorava kako je ovo kršenje autoriteta Prištine koja ima međunarodni legitimitet u opštinama na sjeveru Kosova. Podsjeća, kako je također jedan od srpskih ciljeva formiranje zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, što bi kako pojašnjava bilo slično RS-u u Bosni i Hercegovini.

“Priština je to prepoznala kao nešto što bi dezintegrisalo Kosovo. Kosovski Srbi pokušavaju da naprave nešto što je napravljeno Bosni i Hercegovini što Priština odbija. Žalosti to što se sve više od strane međunarodne zajednice uvažava stav Beograda po pitanju ovakvog ponašanja – istakao je Muhasilović, te podsjetio kako je prethodnih dana kritikovana Priština zbog svog odnosa prema srpskim opštinama na sjeveru. Formiranje zajednice srpskih opština bi osujetilo pokušaje da Priština u budućnosti integriše Republiku Kosovo kao funkcionalnu i demokratsku državu – kazao je Muhasilović za Hayat.

Kada su u pitanju uslovi kosovskih Srba pod kojim bi se vratili u državne institucije, Muhasilović ističe da zavisi od toga koliko su spremni da idu daleko.

“Srba na Kosovu ima oko pet posto ukupnog stanovništva, pa su zbog toga i njihovi kapaciteti limitirani. Nemaju političku snagu i moć kakvu imaju u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica predvođena SAD-om pokazala se kao nepouzdan partner koji je spreman naglo da mijenja stavove i pristupe prema regionalnim zemljama. Uspjeh srpskog plana zavisi od međunarodnog faktora – mišljenja je Muhasilović.

Za kraj je upozorio kako je situacija veoma napeta, te ne isključuje mogućnost izbijanja sukoba.

“Može doći do nekih manjih obračuna između kosovske policije i odmetnutih srpskih elemenata na sjeveru Kosova. Ukoliko se ova situacija ne stavi pod kontrolu, bojim se da bi to moglo izazvati domino efekat regionalnog karaktera jer vidimo da situacija ni u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji nije stabilna. Mislim da može eskalirati, stav i odlučnost međunaronde zajednice je ključna. Ona mora zaštititi Republiku Kosovo, ako je već priznala njenu nezavisnost kako bi se integrisala na normalan način. Ne smije nikako da povlađuje remetilačkim faktorima, kao što su Vučić i Dodik kao i opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – zaključio je Muhasilović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica