z 11
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 13, 2022 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za južnu i centralnu Evropu, rekao je da SAD imaju dva uslova za podršku inicijativi Otvoreni Balkan, a to je da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.

– I ovo je uslov pod kojim to podržavamo prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo, da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. 

Morate imati institucije

Cjevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje, kako bi standardi bili evropski. 

Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem – kazao je Eskobar za albanski servis Glas Amerike.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Eskobar je, govoreći o dijalogu Beograd-Priština i ulozi koju će SAD imati u tom procesu, rekao da ovu godinju počinju sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju. 

Uskoro sa Lajčakom

– Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati – rekao je Eskobar, te istakao da će se SAD intenivno angažovati sa obje zemlje.

– Bit ćemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijelom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima – kazao je Eskobar

LIDER