Ešton: Srbija može pomoći BiH

Podijelite vijest

eston

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekla je danas da Srbija može da bude primjer ostalima u regionu i da može pomoći i značajno doprinijeti da se BiH odmakne od trenutne “mrtve tačke”.

“Radujem se vašoj sve većoj ulozi koju ćete imati u njegovanju inkluzivnih i djelotvornih veza u regionu. Znam da je to visoko mjesto prioriteta i gospodina premijera /Aleksandra Vučića/ na početku njegovog mandata”, poručila je Eštonova, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sjednici parlamenta.

Ona je istakla da Srbija pokazuje šta se sve može kada se ima pravo vođstvo.

“Nema boljeg dokaza uspješnih odnosa koje smo zajednički gradili posljednjih godina nego što su rezultati koje ste vi postigli u normalizaciji odnosa s Prištinom”, rekla je Eštonova.

Ona je odala počast Beogradu na “hrabrosti, političkoj zrelosti i državničkom pristupu u odnosima s Prištinom”, uprkos mnogim teškim izazovima i odlukama.

“Danas Srbiju svuda svi hvale zbog političkog vođstva koje ste pokazali u dijalogu, jer ste postali inspiracija drugima u regionu”, poručila je Eštonova.

Eštonovu je u Skupštini dočekala predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, a posebnoj sjednici parlamenta prisustvovali su svi ambasadori država članica EU i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srna