Portal 072info

ESV ZDK – Veći angažman Vlade FBiH u rješavanju problema Željezare Zenica

Na trećoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za područje Zeničko-dobojskog kantona razmatran je nacrt federalnog Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, radi upućivanja mišljenja na predloženi tekst u skupštinsku proceduru, te inicijativi o izmjeni Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

Predstavnici Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona informirali su Vijeće o gorućim problemima u oblasti metalne industrije. Prezentovano je teško stanje u kojem se nalaze uposlenici nekoliko preduzeća koja su u toku prošle i ove godine otišla pod stečaj, a poseban akcenat je stavljen na problem “Željezare Zenica” u kojoj je stanje alarmantno.

Nakon diskusije, koja se vodila nakon prezentiranja stanja u ovoj oblasti, jednoglasano su doneseni zaključci da Ekonomsko-socijalno vijeće ZDK zahtijeva veći i konkretniji angažman Vlade Federacije BiH, kao vlasnika, u rješavanju problema Željezare Zenica.

Zatraženo je i da Vlada Federacije BiH, kao predlagač Zakona o uvezivanju staža, ponovno taj zakon pokrene u parlamentarnoj proceduri, jer bi njegovo donošenje moglo riješiti problem penzionisanja usposlenika preduzeća.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box