Portal 072info

EU će uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan

ursula von der leyen 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropa će uvijek biti spremna za izgradnju snažnih partnerstava s našim najbližim susjedima, a to se, prvenstveno, odnosi na Zapadni Balkan, kazala je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u godišnjem obraćanju o stanju Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Posebno se osvrnula na dosadašnje uspjehe i postignuća, ali i brojne izazove s kojima se susrela u svom dosadašnjem mandatu na čelu Unije, kao i na odnose sa drugim regijama, uključujući Zapadni Balkan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Odluka od prije šest mjeseci o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila je zaista historijski momenat”, rekla je Von der Leyen te dodala:

“Zapravo, budućnost cijelog regiona je u EU. Dijelimo istu historiju, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope, a ne samo usputna stanica na ‘Putu svile’”, rekla je Von der Leyen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasila je da EU priprema paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

“Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan koji je fokusiran na brojne regionalne investicione inicijative”, kazala je čelnica Evropske komisije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakla je također da će EU biti i uz zemlje istočnog partnerstva i partnere u svom južnom susjedstvu kako bi im pomogla u otvaranju radnih mjesta i pokretanju njihovih ekonomija.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)