Portal 072info

EU do 2020. godine uvodi besplatan Wi-Fi za sve građane

Evropska unija idućih će nekoliko godina parkove, trgove i druge javne prostore opremiti besplatnim bežičnim internetom.

Nakon godišnjeg događaja “State of the Union Address”, održanog ove sedmice, Evropska komisija najavila je planove za besplatan bežični internet na javnim mjestima do 2020. godine.

– Predlažemo da se svako evropsko selo i grad opreme besplatnim pristupom bežičnim internetom oko glavnih centara javnog života do 2020. godine – rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kao dio nove inicijative EU za poboljšanje digitalne infrastrukture Evrope, postoje planovi da se do 2025. godine osigura sljedeća generacija 5G mobilnog povezivanja širom EU.

Juncker je također rekao da je EU potpuno posvećena digitalnoj eri, kao i da će biti preispitivanja trenutnog zakona o autorskim pravima u cilju bolje zaštite rada i prava umjetnika i tvoraca sadržaja na internetu. Da bi se to postiglo, EU će u idućih nekoliko godina potrošiti 120 miliona eura kako bi parkove, trgove i druge javne prostore opremila besplatnim bežičnim internetom. Za tekuće troškove održavanja mreže bit će odgovorne lokalne vlasti.

Autor: (D. K.) / avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box