EU donijela odluku: Hrvatska je nova članica Šengena

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ministri unutrašnjih poslova država Evropske unije danas su dali saglasnost da Hrvatska od početka sljedeće godine bude dio Šengenskog prostora, ali oko članstva Bugarske i Rumunije nije bilo konsenzusa.

Hrvatski mediji su objavili da to znači da se od 1. januara 2023. ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Jutarnji list je objavio da su Njemačka i Luksemburg navodno prijetile blokadom ulaska Hrvatske u Šengen ako se ne povuče veto protiv Bugarske i Rumunije.

ČITAJ JOŠ:  Nesvakidašnja nesreća: Automobilom sletio s ceste na groblje, porušio je nekoliko nadgrobnih spomenika

Odobravanja članstva Hrvatske pod češkim predsjedavanjem EU bilo je očekivano, kao što se očekivalo da će biti blokirano članstvo Bugarske i Rumunije.

To znači da će od početka sljedeće godine šengenske granice biti i na granici s Bosnom i Hercegovinom

Ipak ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između Šengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće utjecati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu. Potvrdio je to izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u Šengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP).

ČITAJ JOŠ:  Gdje na odmor ovoga ljeta? Ovo su neke od najljepših plaža u regionu

Klix

072INFO TV