EU i Njemačka izdvojile tri miliona eura za metalski i drvni sektor u BiH

Screenshot 2 104
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke izdvojili su tri miliona eura bespovratnih sredstava unutar projekta EU4BusinessRecovery za mjere oporavka u metalskom, mašinskom i drvnom sektoru, a javni poziv za dostavu prijedloga projekata otvoren je danas.

Bespovratna finansijska sredstva bit će dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima kako bi osigurali kontinuitet poslovanja, a poziv je objavio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Nils Wetzel, projekt menadžer iz GIZ-a, rekao je da projekt pomaže privredi BiH da se oporavi od posljedica pandemije i to na način što će podržati pet sektora koji imaju najveći potencijal da što prije pokrenu cijelu bh. privredu. Od tih pet sektora, četiri su proizvodna i radi se o drvnom, metalskom, poljoprivredno-prehrambenom i tekstilnom sektoru, a jedan je uslužni, turizam, za koji je javni poziv objavljen u julu.

“Putem projekta želimo pomoći tim preduzećima da ponovo uspostave svoje nabavne i prodajne lance, da im olakšamo pristup najvažnijim tržištima i da se što prije vrate u optimalni nivo poslovanja”, istakao je Wetzel na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je predstavljen novi javni poziv.

Govoreći o kriterijima za izbor kandidata za bespovratna sredstva, Wetzel je ponovio da se radi o malim i srednjim preduzećima u metalskoj i drvnoj industriji koja su pretrpila pad i čiji se obim poslovanja smanjio tokom pandemije, odnosno preduzeća koja mogu dokazati da su prije početka pandemije bila nosioci rasta, napredovala i stvarala nova radna mjesta, pod predpostavkom da su spremnada i sama ulože određeni dio vlastitih sredstava.

“Projekti koji će biti finansirani iz EU4BusinessRecovery mogu trajati do deset mjeseci, a iznos svakog granta pojedinačno, za jedno preduzeće je 96.000 KM. Sa dostupnim sredstvima podržat ćemo skoro 60 preduzeća, odnosno želimo da im kroz te grantove pomognemo da unaprijede svoje poslovanje, te inoviraju pristupe novim tržištima”, dodao je Wetzel.

Javni poziv je otvoren do 26. septembra ove godine tako da zainteresovani imaju četiri sedmice za predaju aplikacije.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u BiH da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije koronavirusa stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura).

EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

GODISNJICA
MARKETING