EU je zbog Ukrajine omekšala pristup prema BiH

Podijelite vijest

eu-zastava-flag

Evropska unija jeste omekšala pristup prema Bosni i Hercegovini, a kriza u Ukrajini je jedan od ključnih razloga za to, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hannes Swoboda, austrijski socijaldemokrata i član Parlamenta Evropske unije.

Swoboda ističe da su zaključci Vijeća Evropske unije koji su usvojeni početkom sedmice jasan signal da je Bruxelles traži način kako da BiH približi članstvu.

“Tako ja razumijem zaključke i drago mi je zbog toga. Oni su rekli, uredu hajdemo razgovarati i nastaviti proces, a ima vremena da se ispune uvjeti koji su preostali u pogledu provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava. Iskreno se nadam da će ovo deblokirati napredak BiH, ali ne mogu reći da sam siguran, ima još uvijek različitih mišljenja sa obje strane”, kaže Swoboda.

Ali, kako on kaže, nakon što je Evropskoj uniji postalo jasno kakve probleme ima u susjedstvu, posebno Ukrajini, shvaćeno je da je vrijeme da se zemlje zapadnog Balkana snažnije prigrle.

Odgovarajući na pitanje da li aneksiju Krima i agresivnu poziciju Rusije mogu pokušati iskoristiti separatističke snage u BiH, Swoboda kaže da ne vjeruje da je to moguće dok god Beograd ima sadašnje pozicije i želi napredovati ka Evropskoj uniji.

“Situacija u Ukrajini definitivno utječe na ove procese, i sad je namjera da se otvori iskreni proces pregovora sa svim državama Balkana. Ne treba nam novi haos i kriza još i na Balkanu. Zato podržavamo stav Srbije prema Republici Srpskoj da se zadrži i jedinstvo Bosne i Hercegovine. Ne moramo stalno reagirati na neke problematične izjave Milorada Dodika”, kaže Swoboda za NAP.

Prema njegovim riječima, EU će sada imati konstruktivniji i iskreniji odnos prema Balkanu, a očekuje ključnu ulogu Srbije u stabilinosti regije.

“Krim je pripojen Rusiji, ali to nije priznati i šta bi onda RS dobila da proglasi nezavisnost, ko bi je priznao? Šta i ako ih Rusija prizna? Beograd ne bi ugrozio svoju poziciju zbog Dodika, a građani u tom entitetu bi ostali potpuno izolirani. To bi za njih bila katastrofa. Ni Srbija ih ne bi prihvatila, i to mi je Vučić rekao kada smo razgovarali nedavno u Beogradu”, dodaje Swoboda za NAP.

Oslobođenje.ba