EU: Nema ništa od Južnog toka!

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je nagovijestio da će Evropska unija uskoro uvesti prave sankcije Rusiji i da je gradnja Južnog toka “mrtav posao”.

Povjerljivi dokumenti koji su procurili u javnost jasno predočavaju da se formalno od izgradnje tog 50 milijardi dolara vrijednog gasovoda s evropske strane još nije odustalo, ali Barozovi komentari bugarskom političkom vrhu su prilično jasni.

– Pazite što radite. Znam da u Bugarskoj ima ruskih agenata – upozorio je Barozo vlast u Sofiji. On je time upozorio neke moćnike u tamošnjoj vladajućoj Socijalističkoj stranci, da ne pokušavaju da spriječe pooštravanje sankcija prema Rusiji, koje bi mogle rezultirati zamrzavanjem Južnog toka.

Barozo je poručio da im ne bi bilo pametno da stanu na put ujedinjenom odgovoru EU na ruske poteze u Ukrajini, prenosi britanski Telgraf. Gasovod je trenutno u izgradnji u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a glavni vod u dva kraka trebalo bi da prolazi još kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

Glavni ruski igrač u Južnom toku je državni gasni konglomerat Gasprom, kojim upravljaju moćni oligarsi bliski Vladimiru Putinu. Gasprom ovih dana ucjenjuje službeni Kijev udvostručenom cijenom plina.

Copy

Važna evropska veza dugi niz godina u Gaspromu je bio bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, koji je nakon gubitka izbora obavljao važne funkcije u tom gasnom divu.

– Južni tok je besmislen. Ne dovodi u Evropu nove količine gasa, već mu je jedini cilj da zaobiđe Ukrajinu, a politika Zapada u ovom trenutku je pronaći način za trošenje velike količine novca kako bi se istu tu Ukrajinu spasilo – kaže za Telegraf profesor Alan Rajli sa sa Siti Univerziteta.

Evropa će navodno alternativu Južnom toku pronaći u plinovodu Nabuko, koji bi Starom kontinentu trebalo da dopremi plin iz Azerbajdžana. Iz Moskve zasad nema službenih reakcija na najnovija zbivanja oko Južnog toka.

Agencije

Prethodni članakTuzlak šalje robota na Mjesec
Sljedeći članakPomozimo našoj sugrađanki Amri Karkelji